НОВИНИ

Цветанов за протеста: СДВР трябва да отговаря за полицейското насилие над гражданите

bnt avatar logo
от БНТ
11:01, 25.11.2023 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

"Столичната дирекция на вътрешните работи отговаря по координацията за полицейското насилие на протеста срещу БФС. Кметът на София постоянно е бил в телефонна връзка с директора на СДВР. Васил Терзиев е направил това, което е било необходимо", коментира в "Денят започва с Георги Любенов" бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

По думите му временната комисия няма функцията на разследващ орган, като това е записано много ясно в правилника за дейността на Народното събрание.

"Тя трябва да изследва цялата ситуация на фактите и обстоятелствата от това насилие, което беше упражнено върху българските граждани от полицейски служители", подчерта Цветанов.

По думите му, за да се разбере дали полицията е превишила правата си по време на протеста на 16 ноември срещу БФС, първо трябва да се види какво е предприето от професионалното и политическото ръководство на МВР преди това.

Цветан Цветанов отбеляза, че министърът на вътрешните работи трябва да отговаря за политиките, за превенцията и за борбата срещу престъпността.

"Ти, ако не можеш да координираш тези действия, да направиш тази национална политика, за която си избран, то тогава трябва да подадеш оставка", заяви бившият вътрешен министър.

Цветан Цветанов коментира и работата на правителството във връзка с влизането на България в Шенген.

"Основният приоритет на правителството и на МВР е Шенген. В раздела вътрешни работи на управленската програма този приоритет трябваше да бъде изпълнен до октомври 2023 г. с положително решение на съвета на министрите. Ние още нямаме такова решение", каза още Цветанов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И Страсбург заживя в ритъма на Коледа
И Страсбург заживя в ритъма на Коледа
Каква е обстановката по Южното Черноморие?
Каква е обстановката по Южното Черноморие?