НОВИНИ

Недоволство заради постоянни токови удари във Варненско

Хората готвят колективен иск

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 25.11.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

От години живеещите във варненските местности "Боровец Север" и "Боровец Юг" имат проблеми с качеството на тока. Казват, че често остават на тъмно, а токови удари има постоянно.

Заради тях имат и повредени електроуреди. Хората са направили подписка и ще внесат колективен иск до електроразпределителното дружество.

За живеещите в местността "Боровец" спирането на тока е всекидневие.

В местния хранителен магазин свещите са сред най-продаваните стоки. А честата липса на ток блокира работата му.

"Когато спре токът няма как да бъдат обслужвани хора, няма как да бъде съхранявана стока. Напрежението не е на достатъчно ниво, токовите удари понякога са по 10, по 12, по 15 пъти на ден", заяви Николай Петков, управител на хранителен магазин.

По официални данни в района живеят близо 1200 души. Реално са 5 - 6 пъти повече.

От енергоразпределителното дружество заявиха, че в местността "Боровец Север" всички трафопостове, както и мрежата за ниско напрежение, са частна собственост. И още - че са изградили свои съоръжения само там, където има влязъл в сила Подробен устройствен план, а в по-голямата част от района такъв липсва. Няма и улично осветление.

От кметството в "Аспарухово" казват, че осветление няма как да се изгради без план за улична регулация. Преди 13 години за "Боровец Юг" е приет такъв план, но не е реализиран.

"Повечето имоти са навлезли в частта, която трябва да е за улица. Улиците са минимум от 6 до 9 метра. Няма как улицата да върви направо, после да свива наляво, надясно, зигзагообразно, няма как да стане", каза още Ивайло Маринов, кмет на район "Аспарухово" във Варна.

Преди две години за "Боровец Север" е изготвен Подробен устройствен план, който трябва да се преработи, тъй като е обжалван от собственици на имоти.

Хората в района предлагат сами да оправят улиците и осветлението, но искат в замяна да бъдат освободени от данъци за 5 години.

Репортер: Петър Дойкински

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алавес надви Гранада у дома
Алавес надви Гранада у дома
Стоян Ангелов в предаването "Аз съм"
Стоян Ангелов в предаването "Аз съм"