НОВИНИ

Демерджиев: Христо Грозев все още не е обявен за международно издирване от Русия

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:44, 19.01.2023
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
живо изслушват христо грозев комисията контрол службите
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Христо Грозев все още не е обявен за международно издирване от Руската федерация, няма и постъпили сигнали за посегателства спрямо живота му. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на изслушване в Комисията за контрол над службите за сигурност.

Министърът поясни, че МВР ежедневно прави справка в масивите на Интерпол дали българският гражданин е обявен за издирване. За да бъде обявено лицето за издирване, Руската федерация трябва да се обърне към Генералния секретариат на Интерпол. Такова искане до момента не е постъпило, увери Демерждиев.

По време на изслушването стана ясно, че вътрешният министър е отправил писмо до руския си колега на 29 декември с въпрос дали Руската федерация е обявила за издирване Грозев, както и за повече детайли за обстоятелствата и фактите, довели до мярката.

"Това писмо е връчено чрез посланика ни в Москва, за което сме уведомени с нота от 30 декември 2022 г. До момента няма отговор на писмото. То се движи по официалните дипломатически канали", заяви министър Демерджиев.

На 26 декември 2022 г. руското вътрешно министерство започна да издирва българския разследващ журналист Христо Грозев. Тогава беше обявено единствено, че става въпрос за издирване по "член от Наказателния кодекс", но без да се посочва кой точно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отчитат недостиг на антибиотици и лекарства срещу температура в пловдивските аптеки
Отчитат недостиг на антибиотици и лекарства срещу температура в пловдивските аптеки
Радостин Василев: Лидерска среща сега е много закъсняла
Радостин Василев: Лидерска среща сега е много закъсняла