НОВИНИ

Димитър Илиев: Ще настояваме за бюджет от 148 милиона лева за 2024 г.

димитър илиев имаме милилона половина повече средства бюджета министерството 2023
bnt avatar logo
от БНТ
12:35, 30.07.2023
Чете се за: 04:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Министерството на младежта и спорта подпомага спортните федерации, клубовете, треньорите, състезателите с програмата за олимпийска подготовка и за високо спортно майсторство. След приемането на бюджета можа да кажа, че съм доста по-спокоен, успяхме да разпишем всички договори и сега след приемането на Закона за бюджета ще успеем да се разплатим. Това заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев в предаването на БНТ "Арена спорт".

"Аз съм обнадежден, тъй като през 2023 г. ще имаме с 13 милиона и половина повече средства от 2022 г. Тези средства ще отидат за олимпийска подготовка и високо спортно майсторство. За мен е важно да подсигурим състезателите с достатъчно средства, за да отидат подготвени на Олимпийските игри и да покажат най-доброто на което са способни", каза още Илиев.

Той заяви, че е изненадан колко много средства отпуска държавата за спорт. "Нашата програма е за финансово подпомагане, а не 100% обезпечаване, трябва да е ясно", уточни министър Илиев.

"Има една добра методика за разпределяне на средствата, тя е на базата на критерии, ще направим корекции за следващата година, с цел средствата да стигат там, където трябва да стигат", обясни още Илиев.

"Най-важният критерий са постиженията. Има една възраст между 16-18 години, в която ние губим спортисти, защото те порастват, започват да имат нужда от средства, не работят, тъй като се занимават само със спорт и не се намира начин те да бъдат подпомогнати. Много е важно да запазим тези спортисти", обясни Илиев, като даде за пример плувеца Петър Мицин и обеща екипът му да намери начин това да бъде променено.

Министър Илиев заяви, че ще поиска увеличението на бюджета за 2024 г. да бъде с 11 милиона повече. "От 137 милиона за 2023 г. да стане на 148 милиона, което ще подпомогне допълнително участието на отбора ни на Олимпийските игри в Париж", разясни министър Илиев.

Димитър Илиев коментира и състоянието на спортната база у нас.

"Истина е, че средствата, които са отделени за спорт за тази година са по програма за съфинансиране. Разрухата е от десетилетия. Стъпка по стъпка с добро планиране, смятам, че можем да приведем във вид", заяви Илиев.

Той коментира и темата нов национален стадион.

"Това е нещо, което би било много добро, но не може да бъде взето като решение от ММС. Вярвам, че трябва национална воля, една такава инвестиция изобщо няма да е по силите на министерството, а по-скоро по силите на държавата. Надявам се през 2024 г. да потърсим решения", разясни министърът на спорта.

Той коментира и ситуацията със стадион "Георги Аспарухов".

"Това което зависи от министерството ще го направим. Стадионът на Левски е на областната администрация, там трябва да се търси връзката, за да се случат нещата", обясни Димитър Илиев.

Министърът на спорта заяви също така, че осъжда ситуацията с пострадалия фен на Левски в Скопие.

"Искам остро да разкритикувам ситуацията, защото смисълът на спорта е да обединява хората, когато се използва спорта за разединение се губи неговия смисъл. Надявам се занапред да няма такива ексцесии", апелира Илиев.

Той заяви, че правителството ще окаже съдействие за прибирането на пострадалия фен на Левски в Скопие. "За мен е жалко такива мероприятия да се ползват за агресия, не разбирам как е възможно това", завърши министърът на спорта.

Вижте целия разговор във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашки от автомобили на ГКПП "Калотина"
Опашки от автомобили на ГКПП "Калотина"
Константин Костадинов: Трябва задължително да победим Австрия
Константин Костадинов: Трябва задължително да победим Австрия