НОВИНИ

Допълнителни 71 лица и 33 организации в 11-ия пакет от санкции на ЕС срещу Русия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:01, 23.06.2023
Чете се за: 03:42 мин.
По света
москва съобщава нова атака дрон руския град воронеж
Слушай новината

ЕС прие днес 11-ия пакет от санкции срещу Русия, който включва ограничителни мерки на допълнителни 71 лица и 33 образувания, отговорни за действия, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Сред 104-те нови лица и организации има такива, които са отговорни за военни дейности, за политически решения или пък са отговорни за разпространяване на дезинформация. Санкциите са насочени и към лица, които участват в депортациите и принудителното осиновяване на украински деца в Русия, както и отговорни за ограбването на културното наследство на Украйна.

ЕС прие и мерки срещу заобикалянето на санкциите срещу Русия, които са насочени и и към руски ИТ компании, предоставящи критични технологии и софтуер на руското разузнаване.

Санкциите включат и представители на руския военен и отбранителен сектор: висши военни от руските въоръжени сили, компании, произвеждащи ракети, дронове, зенитно-ракетни системи, военни превозни средства и високотехнологични компоненти за оръжия.

Днешните санкции също продължават да са насочени към участници, участващи в дезинформация, включително включването в списъка на телевизионна и радио компания, свързана с руските въоръжени сили, медийни ръководители, пропагандисти и други лица, отговорни за дезинформация.

Съветът също така санкционира Фондацията за подкрепа и защита на правата на сънародниците, живеещи в чужбина, която играе важна спомагателна роля в изпълнението на външнополитическите цели на руското правителство, и нейния изпълнителен директор и на когото е възложено да координира мобилизационните усилия на руския Федерацията да подкрепи нейната агресивна война срещу Украйна.

ЕС също така санкционира посочи сепаратистки военни служители, които бяха осъдени от нидерландски съд за свалянето на полет MH17 на Малайзия Еърлайнс през 2014 година.

И накрая, обозначенията включват членове на съдебната власт, взели политически мотивирани решения срещу украински граждани, които се противопоставиха на анексирането на Крим, както и бизнесмени, заместник-министър и редица руски местни служители и две банки: МРБ MRB Bank и CMR Bank, които работят в незаконно анексираните територии Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

Като цяло ограничителните мерки на ЕС по отношение на действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверинитета и независимостта на Украйна, сега се прилагат общо за почти 1800 физически и юридически лица.

Всички лица, посочени във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверинитета и независимостта на Украйна, подлежат на замразяване на активи и на гражданите и компаниите на ЕС е забранено да им предоставят средства.

Физическите лица допълнително подлежат на забрана за пътуване, която не им позволява да влизат или преминават транзитно през териториите на ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Третият по дължина висящ мост в Европа ще бъде открит в Румъния
Третият по дължина висящ мост в Европа ще бъде открит в Румъния
Хавиер Ибаниес победи ирландец в първия си мач на Европейските игри
Хавиер Ибаниес победи ирландец в първия си мач на Европейските игри