НОВИНИ

Екстрадират в Германия още един българин, работил в колцентър

Според германската прокуратура Никола Б. е извършил измами за общо 328 951 евро

пореден българин работил колцентър заплашен екстрадиция германия вижте разказа
bnt avatar logo
от БНТ
14:43, 12.12.2023
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Варненският окръжен съд допусна изпълнението на Европейска заповед за арест спрямо 28-годишен българин, който се издирва от съдебните власти в Германия за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество.

Според германските власти, Никола Б. и други негови колеги, които работели в колцентър в офиси в София и Варна, подвеждали чуждестранни клиенти да инвестират значителни суми пари в различни финансови инструменти с обещания за високи печалби.

Инвеститорите имали възможност да следят нарастването на сумите в платформа, която разследващите установили, че всъщност е манипулативен софтуер. Реално вложения със средствата не били правени, а депозитите били превеждани по сметки на престъпната група.

Според германската прокуратура, измамите, извършени лично от Никола Б., в периода 17.01.2019 г. до 04.12.2020 г. в Мюнхен, Нордхайм и други населени места в Германия са 40 за общо 328 951 евро.

Според германския Наказателен кодекс, максималният размер на предвиденото наказание за престъпленията, в които е обвинен мъжът, е 15 години лишаване от свобода.

Европейската заповед за арест е издадена на 19 септември тази година от Районния съд в Бамберг. Българинът беше задържан на 25 октомври тази година във Варна.

След направено искане до германските власти Варненският окръжен съд получи задължителната гаранция, че при осъдителна присъда, българинът ще бъде върнат у нас за изпълнение на наказанието.

Съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ до влизане в сила на съдебния акт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 154 млрд. евро ще получат автономните региони в Испания догодина
Над 154 млрд. евро ще получат автономните региони в Испания догодина
АПИ: Цените на винетките за 2024 г. остават без промяна
АПИ: Цените на винетките за 2024 г. остават без промяна