НОВИНИ

Емил Ефтимов обсъди интеграцията на силите в Алианса с ген. Кристофър Каволи

емил ефтимов обсъди интеграцията силите алианса ген кристофър каволи
Снимка: БНТ/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
21:03, 03.06.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна с командващия на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Кристофър Каволи. В срещата, която се проведе в навечерието на Деня за демонстриране на способности от Сухопътните войски на учението „Strike Back - 21” („Ответен удар - 21“), участваха Н.Пр. посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев, съобщиха от Министерството на отбраната.

Те обсъдиха преминалите фази от ученията „Defender Europe - 21“ и „Steadfast Defender - 21“, достигнатото ниво на оперативна съвместимост, аспектите по военната мобилност и интеграцията на силите.

Адмирал Емил Ефтимов изтъкна важността на всеобхватното и своевременно планиране на дейностите по възпиране и отбрана на Югоизточния фланг на НАТО, с цел развитие на адекватен потенциал за неутрализиране на съществуващите и потенциални заплахи в областта на сигурността.

Генерал Каволи оцени високо съвместното планиране и провеждане на серията свързани учения на територията на Република България, както и оказаната поддръжка от страната-домакин.

Военните аспекти на Пътната карта за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и Република България също бяха сред дискутираните теми, като акцент бе поставен върху развитието на способностите на Сухопътните войски. Обсъдени бяха начините за развитие на двустранна основа на елементите за бойна поддръжка и бойно осигуряване на тежката механизирана бригада, декларирана от страната ни по пакета Цели на силите на НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дания пренасочва кандидати за убежище извън Европа
Дания пренасочва кандидати за убежище извън Европа
По-малко езикови паралелки след седми клас в София
По-малко езикови паралелки след седми клас в София