НОВИНИ

ЕС дава допълнителни 40 милиона евро на Украйна за подготовка за зимата

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:53, 06.09.2024
Чете се за: 01:52 мин.
По света
европейската комисия съобщи пет наказателни процедури българия
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

На фона на руските атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна ЕС реши да увеличи хуманитарната си помощ за украинците с допълнителни 40 милиона евро. От тях 35 милиона евро са определени за хуманитарни проекти в Украйна и 5 милиона евро за подкрепа на украинските бежанци и техните приемни общности в Молдова.

Основата цел на това финансиране е да помогне на Украйна да се подготви за зимни месеците. Парите ще отидат за ремонт на разрушени сгради, осигуряване на електричество и отопление и подслон за най-нуждаещите се. В Молдова новото финансиране е насочено към най-уязвимите бежанци, за да им се осигури защита и достъп до основни услуги и се подобри готовността за приемането на допълнителни бежански потоци.

От началото на руската агресия срещу Украйна през февруари 2022 година Европейската комисия е отпуснала общо 966 милиона евро хуманитарна помощ за Украйна. От това финансиране 895 милиона евро са отпуснати за хуманитарни програми в рамките на Украйна и 71 милиона евро за подкрепа на бежанците, избягали в съседна Молдова.

В допълнение към своите операции за хуманитарна помощ, Европейската комисия координира най-голямата си досега операция по Механизма за гражданска защита на ЕС, като е доставила повече от 150 000 тона помощ в натура в Украйна. ЕС е предоставил линейки, пожарни коли, лекарства, електрогенератори, медицинско оборудване и специализирано оборудване при рискове за общественото здраве като химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коди Милър-Макинтайър изведе Цървена звезда до нова победа в контролите
Коди Милър-Макинтайър изведе Цървена звезда до нова победа в контролите