НОВИНИ

ЕС подкрепя организации, които се борят с дезинформацията

хакери атакуваха онлайн излъчването български медии
bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 09.04.2023
Чете се за: 03:47 мин.
Общество
Слушай новината

Над 60 инициативи на граждански организации и народни читалища в защита на демокрацията, равенството и основните права на човека ще бъдат подкрепени в рамките на тригодишен проект, изпълняван съвместно от Институт „Отворено общество“ - София, Фондация „Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ) и международната неправителствена асоциация „Европейска служба за граждански действия“ (ECAS).

Проектът „Права и ценности“ (ProEUvaluesBG) е подкрепен от Европейския съюз чрез програмата „Граждани, равенство, права и ценности“ (CERV) и цели да подпомогне гражданския сектор в България и неговата роля в отстояването на европейските ценности.

„На фона на войната в Украйна и хибридните атаки срещу солидарността и единството на гражданите и народите в ЕС, проект „Права и ценности“ ще ни даде възможност да подкрепим гражданските организации в България, които стоят на първа линия в противодействието на дезинформацията, защитата на правата на човека и в отстояването на основните европейски и демократични принципи, свързани с върховенството на правото и отчетността на институциите“, коментира Георги Стойчев от Институт „Отворено общество“ - София.

„За нас е важно подкрепата да достигне и до организациите, които работят на местно ниво и които са близо до ежедневните проблеми на хората, включително в по-малките и отдалечени места. Убедени сме, че инвестицията в популяризирането на основните европейски ценности ще има дългосрочен ефект, както за подобряването на гражданския активизъм, така и за формирането на по-добри умения на неправителствения сектор да защитава демокрацията във всички нейни аспекти“, допълва Илияна Николова, изпълнителен директор на ФРГИ.

Проектът „Права и ценности“ ще предостави финансова подкрепа на граждански организации и народни читалища, които работят по теми, свързани с основните европейски ценности - човешкото достойнство, равенството между хората, демокрацията, върховенството на правото и правата на човека. Подкрепата ще бъде предоставена чрез два фонда с обща стойност от 1 600 000 евро. Фонд „Действие“ ще подкрепи инициативи изпълнявани на национално ниво в общ размер на 800 000 евро и с максимална стойност на безвъзмездното финансиране на инициатива до 60 000 евро. Фондът ще се управлява от Институт „Отворено общество“ – София (ИООС) и по него се очаква да получат подкрепа приблизително 15 граждански инициативи

Фонд „Заедно“ ще подкрепи местни инициативи на обща стойност също от 800 000 евро и с размер на безвъзмездното финансиране на инициатива до 20 000 евро. Фондът ще се управлява от фондация „Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ) и по него се очаква да получат подкрепа над 45 граждански инициативи. Конкурсът за набиране на предложения за инициативи и по двата фонда се очаква да бъде обявен на 12 април.

Проектът „Права и ценности“ (ProEUvaluesBG) е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма „Граждани, равенство, права и ценности“ (CERV) в размер на 2 570 299 евро

Повече информация по проекта можете да прочетете ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди левове струва отстраняването на щети по влаковете заради вандалски прояви
Хиляди левове струва отстраняването на щети по влаковете заради вандалски прояви
Берое разби Спартак във Варна, Тонислав Йорданов с хеттрик
Берое разби Спартак във Варна, Тонислав Йорданов с хеттрик