Ева Майдел: 80% от младежите у нас се реализират успешно на пазара на труда през 2019 г.

от БНТ
14:57, 28.11.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Образование
ева майдел младежите нас реализират успешно пазара труда 2019

"Данните от четвъртия доклад на сдружение "Образование България 2030" за наблюдение и анализ на образователната система ясно показват, че има подобрение по отношение на реализацията на младите хора на пазара на труда у нас. 80,5% от наскоро завършилите образованието си младежи се реализират успешно. Този дял се доближава значително до средното за ЕС – 80,9%. Освен това делът на младите хора, които нито работят, нито се обучават през 2019 г. е рекордно нисък - 17,5%, което е два пъти по-ниско в сравнение с 2010 г. Това е резултат от целенасочените усилия на институциите за подобряване на професионалното образование, позволяващо на учениците да придобиват практически умения, а не само статични знания." Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел след представянето на новото издание на мониторинговия доклад на Образование България 2030 (ОБ2030) за 2020 г.

"Пандемията от коронавирус със сигурност забави започналите успешни реформи. Споделям мнението на експертите, че реакцията на българските институциите за налагане на дистанционно обучение беше успешна. Моделът с онлайн часове е по-подходящ от този в Западна Европа, където материалът за седмицата се изпраща наведнъж и ученикът сам решава кога да учи. Важно е тези мерки да не изместват фокуса на Министерството на образованието от системния подход към максимално широк достъп до качествено образование. Обективният анализ показва, че реформите от последните пет години в сферата дават резултат, макар да ни се иска подобрението да е още по-бързо", допълни Майдел, която е инициатор и съосновател на ОБ2030.

Основаното през 2015 г. сдружение Образование България 2030 обединява организации от гражданския, частния и публичния сектор за обща визия за качествено образование в България до 2030 г. Ежегодно публикуват доклад, проследяващ ключови аспекти на образователната система като достъпа на всички ученици до качествено образование, резултатите на учениците и реализацията им след училище.

Вижте целия мониторингов доклад ТУК.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Първи ден без заведения: Онлайн менюта, мобилни приложения и доставка до вкъщи за клиентите
Първи ден без заведения: Онлайн менюта, мобилни приложения и доставка до вкъщи за клиентите
Албания отбелязва Ден на знамето
Албания отбелязва Ден на знамето