НОВИНИ

Европа е "шокирана и ужасена" от убийството на Флойд

европа шокирана ужасена убийството флойд
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:30, 02.06.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Eвропа е "шокирана и ужасена" от убийството от полицаи на чернокожия заподозрян Джордж Флойд в САЩ, заяви шефът на дипломацията на ЕС, осъждайки "злоупотреба с власт".

Протестите, предизвикани от смъртта на Флойд, бушуват от седмица из цялата страна и президентът Доналд Тръмп разпореди на военните да се намесят.

Върховният представител на ЕС Жозеп Борел призова днес американските власти да се въздържат от "прекомерната употреба на сила" и заяви, че 27-членният блок подкрепя правото на мирен протест.

"Ние тук, в Европа, както хората на Съединените щати, сме шокирани и ужасени от смъртта на Джордж Флойд", каза Борел пред журналисти в Брюксел.

"Считам, че всички общества трябва да останат бдителни срещу прекомерната употреба на сила и да гарантират, че на всички подобни инциденти се реагират безопасно, ефективно и при пълно зачитане на закона и правата на човека", настоя той.

Вчера Тръмп заяви, че изпраща "хиляди и хиляди тежко въоръжени войници" за възстановяване на реда на фона на най-тежките безредици, които Америка е наблюдавала от едно поколение.

Борел обаче предупреди, че демократичните общества носят специално задължение да действат отговорно и "да не използват капацитета си по начина, използван при тази много нещастна смърт на Джордж Флойд".

"Това е злоупотреба с власт и това трябва да бъде осъдено, срещу него трябва да има борба в Щатите и навсякъде", каза той.

"Позволете ми да повторя: всички животи са от значение, животите на черноокожите също имат значение", заключи Жозеп Борел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристо – творецът, превърнал изкуството си в послание!
Кристо – творецът, превърнал изкуството си в послание!
ЕС налива 8 млрд. евро във "фонд за мир" за операции в Африка
ЕС налива 8 млрд. евро във "фонд за мир" за операции в Африка