Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Гълъб Донев: Ще свикам Съвета по сигурност към премиера следващата седмица

от БНТ
10:59, 25.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Гълъб Донев ще свика Съвета за сигурност към министър-председателя следващата седмица, вероятно в четвъртък, за да се вземат конкретни решения и мерки и страната да е готова за реакция във връзка с войната в Украйна. Това обяви самият той в интервю за БНР.

"Обявената частична мобилизация от президента на Руската федерация води до ескалация на напрежението и до това държавите в Европа и тези, които са близо до конфликта между Русия и Украйна, да нямат сигурност за това доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет ще са", коментира Донев.

По думите му това действие на Русия е недопустимо, особено като се има предвид, че тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и би трябвало да спазва стриктно Устава на ООН и да не сплашва с военна сила която и да било друга държава, което е пряко нарушаване на Устава на Организацията.

Външният министър пред ООН: Преминаваме през период, белязан от много предизвикателства

Служебният премиер отново подчерта, че риск за националната сигурност на България има, но "няма пряка военна заплаха до този момент" за страната ни.

Несигурността идва и от нарушаването на веригите на доставки на енергоресурси за Европа от Русия, коментира още Гълъб Донев:

"Газовата тема е една от водещите в ЕС и поставя много въпросителни пред това как Европа и нейните граждани ще посрещнат идващите зимни месеци".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бурята Фиона остави хиляди в Канада без ток. Флорида обяви извънредно положение заради урагана Иън
Бурята Фиона остави хиляди в Канада без ток. Флорида обяви извънредно положение заради урагана Иън
В Босна хвалят Ивайло Петев след успеха в Лигата на нациите
В Босна хвалят Ивайло Петев след успеха в Лигата на нациите