НОВИНИ

Гърция е пред двустранни споразумения с няколко държави за ваксинационен сертификат

гърция двустранни споразумения няколко държави ваксинационен сертификат
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:42, 21.02.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Великобритания, САЩ, Австралия, Сърбия, Русия, Украйна, Китай, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия са държавите, с които Гърция вече обсъжда на двустранно ниво сертификата за ваксинация, според гръцкия министър на туризма Харис Теохарис.

В интервю за гръцкия електронен вестник „Политика“ Теохарис заяви, че дигиталният сертификат за ваксинация на двустранно ниво „ще бъде един от основните инструменти, чрез който можем да отворим потока от туристи към различни страни“.

"При настоящите обстоятелства такива двустранни споразумения са необходими. Възнамеряваме да разширим „модела на Израел“ с най-важните туристически страни за нас, според техния план. Поради това ние съставихме списък с държави, с които вече се консултираме, така че да можем за кратко време да бъдем в състояние да определим формата, вида и начина на проверка на автентичността на тези сертификати", каза Теохарис.

По отношение на възможността за споразумение в рамките на ЕС, гръцкият министър на туризма обясни, че е положително, че гръцкото предложение печели все повече и повече съюзници в Съюза и подчерта, че Гърция си запазва правото сертификата за ваксинация да бъде алтернатива на отрицателния тест.

"За да изчистим заблудите, трябва да изясним, че този сертификат няма същите характеристики като вид паспорт, така че не става въпрос за задължителна ваксинация за тези, които искат да пътуват. Напротив, целта е да се премахне част от бюрокрацията, като например отрицателният тест преди заминаването. Що се отнася до дискусиите относно личните данни, най-простият отговор е най-убедителен. Няма задължение да се покаже потвърждение за ваксинация, винаги има алтернатива с отрицателен тест за всеки, който иска да пътува", обясни министърът на туризма на Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 50 000 евакуирани във Филипините заради приближаваща буря
Над 50 000 евакуирани във Филипините заради приближаваща буря
Гърция удължава ограниченията за международни пътници до 8 март
Гърция удължава ограниченията за международни пътници до 8 март