НОВИНИ

Георги Давидов: Поемането на Черно море Тича е една стъпка нагоре в моята кариера като старши треньор

Вчера стана ясно, че Давидов застава начело на баскетболния тим на Черно море.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
21:58, 09.04.2024
Чете се за: 06:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Баскетболният специалист Георги Давидов пое тима на Черно море Тича в понеделник и обяви, че най-голямата му цел е да върне самочувствието на българските състезатели в отбора.

Специалистът подписа договор с "моряците" и ще се опита да ги извади от незавидното състояние, в което се намират. Черно море е с шест поредни загуби в първата шестица в НБЛ.

Давидов ще направи дебюта си начело на тима утре, 10 април срещу носителя на Купата на България Черноморец.

47-годишният наставник оглавяваше германския Пантерс Швенинген от началото на 2024 г., а преди това беше помощник на Росен Барчовски в мъжкия тим на ЦСКА и в националния ни отбор.

Георги Давидов даде интервю за БНТ, в което разказва за целите пред Черно море Тича, за престоя си в Германия, за най-големия приоритет в кариерата му като треньор, както и коментира случващото се в отбора на ЦСКА.

Господин Давидов, как се стигна до подписването Ви с Черно море Тича?

Преди 2, 3 седмици имахме неофициален разговор с част от ръководството, те ми обясниха каква е тяхната визия за отбора през този сезон и следващия, проявиха желание аз да поема Черно море Тича, другото го свършиха моите агенти Калин Велчев и Йорго Патапатиу.

Каква е визията, какви са целите пред отбора?

Целите са да побеждаваме, надявам се да ги постигнем.

Впечатленията Ви от отбора?

Очевидно отборът е в някакъв вид криза, но виждам, че момчетата са жадни за изява. Надявам се до края на сезона да покажем много по-добра или тази игра, която те показаха в първия полуетап в сезона.

В момента Черно море има шест загуби в първата шестица, какво може да се промени за толкова кратко време или по-скоро идването Ви в клуба е с перспектива следващия сезон?

Едва ли нещо коренно може да се промени, но винаги може да се играе с много по-голяма енергия и комбинативност. Следващият сезон е много далеч и въобще не е в съзнанието ми в момента.

С какви очаквания ще влезете в плейофите?

Плейофите са крайната и най-важна фаза от един сезон, не знаем все още срещу кой ще играем, все още има няколко мача, но срещу който и да се изправим искам да покажем добра игра и да зарадваме феновете.

Какво смятате, че трябва да се промени като цяло в отбора?

На първо място защитата, на второ комбинативността в нападение и на трето, но не маловажно, а може би и най-важното да върнем самочувствието, особено на българските млади състезатели.

Защо се завърнахте в България?

Договорът ми с немския клуб приключи и аз имах възможност да се върна в България и го направих. И смятам, че поемането на Черно море Тича е една стъпка нагоре в моята кариера като старши треньор.

Какъв анализ си направихе за престоя Ви в Германия?

Много съм доволен от престоя ми в Германия и от отношението, и от работата, и от условията, които получих за работа. Единственото нещо, което не ми стигна това беше времето, трябваха ми два месеца да променя и настроя отбора, така както аз исках да играе. Въпреки че завършихме последните седем мача от първенството с пет победи и то срещу най-силните отбори, една победа ни костваше целта за която бях отишъл, за което много съжалявам.

Какво може да почерпим ние като опит от баскетбола в Германия?

Най-общо казано да бъдем търпеливи, да работим здраво и да не правим трагедии.

Защо напуснахте ЦСКА след толкова години отдадени на клуба?

Първо защото офертата от Германия беше добра, второ, защото когато ти предложат да бъдеш старши треньор в Про Б в Германия, не е малко за български треньор, така че това беше една възможност за мен, въпреки, че беше голямо предизвикателството, но аз съм от хората, които обичат да вземат рискови оферти, накрая това ми се отплаща по някакъв начин. Не смятам, че съм сгрешил, напротив не съжалявам, бях много щастлив от престоя си там.

Има ли нещо, с което не бяхте съгласен в работата в клуба?

Абсолютно не, напротив. От ЦСКА проявиха разбиране и ме освободиха от настоящия ми договор, разделихме се с много добри чувства и оставам с много добри чувства, все пак това е моят роден клуб и винаги ще бъде така.

Какво се случва в ЦСКА, продължавате ли да следите изявите на отбора?

В ЦСКА се вижда това, което всички виждаме, клубът очевидно има затруднения, но момчетата се борят, защитават емблемата на клуба и дават всичко от себе си.

Какви са шансовете на ЦСКА в плейофите?

ЦСКА е добър отбор, с добър треньорски щаб. ЦСКА никога не бива да бъде подценяван, колкото и да имат в момента затруднения с ростера, самото ядро на състезателите е много опитно и с голяма класа.

Ще продължите ли работата си в националния отбор в тандем с Барчовски?

За мен работата в националния отбор винаги е била приоритет, но това е решение на господин Барчовски и аз ще се съобразя каквото и да е то, както беше и на последния лагер за мачовете с Швеция и с Германия, и аз много съжалявам, че не можах да взема участие в тази велика победа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред МС с искане за оставките на служебния премиер и вътрешния министър
Протест пред МС с искане за оставките на служебния премиер и вътрешния министър
Дея спорт остави жива интригата в сблъсъка с ЦСКА
Дея спорт остави жива интригата в сблъсъка с ЦСКА