НОВИНИ

Георги Господинов става "Почетен гражданин на София"

СОС реши да удостои и преводачката Анджела Родел с почетния знак на Столичната община

георги господинов става почетен гражданин софия
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
13:53, 29.06.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Столичният общински съвет гласува званието „Почетен гражданин на София“ да бъде присъдено на първия българин, носител на литературната награда „Букър“ Георги Господинов, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Той е най-превежданият и най-награждаваният извън България български писател. Влиза в литературата със стихосбирките си „Лапидариум“ и „Черешата на един народ“. Международна известност му носи дебютният роман „Естествен роман“, публикуван на 23 езика. Романът „Физика на тъгата“ (2012) печели Наградата за централноевропейска литература „Ангелус“ (2019) и Международната литературна награда „Ян Михалски“ (2016), връчвана в Швейцария. Романът излиза на 18 езика, сред които френски, английски, немски, испански, италиански, арабски. За него пишат издания като „Ню Йоркър“, „Ди Цайт“, „Либерасион“. „Истинското търсене на Георги Господинов е как да живеем с тъгата“, пише „Ню Йоркър“ в голяма статия за романа. „Дяволска книга. Незабавно да се прочете…“, възкликва философът Жан Люк Нанси в „Либерасион“. Според нобеловата лауреатка Олга Токарчук този роман е безспорна част от съвременния европейски канон.

Георги Господинов пред БНТ: Най-важното е, че можеш на малък език да говориш за големи неща

Романът му „Времеубежище“ излиза през април 2020 в пика на карантината и пандемията и заема челните места в класациите за най-търсени книги. Преведен е английски, немски, френски, италиански и др. езици. Носител на италианската литературна награда Премио Стрега Еуропео 2021 и на голямата награда за литература на Атина. Една от най-добрите книги на годината според The New Yorker, The Guardian, The Financial Times. Той е първият български писател номиниран и спечелил най-престижната литературна награда за отделна книга – Международен Букър 2023 (The International Booker Prize 2023).

Георги Господинов е носителят на голямата награда "Христо Г. Данов"

Общинските съветници одобриха и присъждането на „Почетен знак на Столичната община“ на преводачката на романа „Времеубежище“ Анджела Родел. Тя е професионален преводач на съвременна българска литература, университетски преподавател, специалист по образователния обмен, музикант и етномузиколог. Преводите ѝ на английски на съвременни български автори са удостоени с редица престижни международни награди. Сред българските литературни произведения преведени от Анджела Родел на английски език са: „Свещена светлина“ на Георги Тенев; „Захвърлени в природата" на Милен Русков; „Физика на тъгата“ на Георги Господинов; „18% сиво“ на Захари Карабашлиев; “Хайка за вълци“ на Ивайло Петров и др.

Анджела Родел: Георги Господинов говори за много общочовешки теми

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще изпитват кандидат-шофьорите с интерактивни видеоклипове с опасни ситуации на пътя
Ще изпитват кандидат-шофьорите с интерактивни видеоклипове с опасни ситуации на пътя
Мачът Пирин - Берое открива новия сезон в Първа лига
Мачът Пирин - Берое открива новия сезон в Първа лига