НОВИНИ

Георги Панайотов: Полетът край Шабла е възстановен до последната секунда, не е човешка грешка

bnt avatar logo
от БНТ
08:26, 17.09.2021 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Полетът е възстановен до последната секунда, цялата информация е снета. Потвърждават се заключенията от доклада на Военна полиция. Не е човешка грешка, загубата на пространствена ориентация е нещо специфично. Има посочена вторична причина, има неща, които е могло да бъдат направени по-добре на земята. Това заяви в "Денят започва" служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

По думите му операцията по намирането на черната кутия е уникална, поради дълбочината. =Според него лабораторията в Русия, в която беше изпратена, очевидно е секретна.

Извлечена е информация от черната кутия на разбилия се край Шабла изтребител

"Това е извън моите правомощия - да посочвам виновни. Категорично се отрича, че самолетът е свален или е взривен. Самолетът е бил в техническа изправност. Отрича се всякаква версия за атака, ракета. Не са приключили следствените действия по случая. Главният командващ е българин, учението е българско", допълни Георги Панайотов.

Той добави, че Българската армия се нуждае от превъоръжаване - нови оръжия, самолети, хеликоптери, танкове, радари, оборудване.

Във връзка с инцидента в Чешнегирово той заяви: "Безбожие е да се напълзява трагичен инцидент със смърт на млад български военнослужещ, за да се прави партийна пропаганда. Разпространяват се безскрупулни лъжи. Това, което направи Военна полиция, след като е открила безжизненото тяло, е да обезопаси стаята, докато дойде представител на прокуратурата, след това всички следствени действия и разследвания са правени от тях, не от Военна полиция и Министерството на отбраната. Ние приемаме техните заключения, защото случаят не е под нашата юрисдикция. Министерството на отбраната никога не е казвало дали е убийство или самоубийство".

Георги Панайотов подчерта, че в писмо до него родителите на старши лейтенант Тодор Манчев са изразили притеснение, че най-вероятно смъртта му не е самоубийство.

Първоначалната версия за разследването на инцидента беше самоубийство. След ексхумация на тялото обаче прокуратурата започна работа по нова версия - умишлено убийство. До смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев се стигна след нахлуването по погрешка на американски военни в производствен цех в Чешнегирово.

По думите му има огромен проблем в регионалната служба в Пловдив.

"На територията на Афганистан все още има хора, които са работили за България и трябва да бъдат евакуирани, около 15 - 20 души", каза още Георги Панайотов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всички аптеки, които имат договор с НЗОК, ще изписват безплатните лекарства за COVID-19
Всички аптеки, които имат договор с НЗОК, ще изписват безплатните лекарства за COVID-19
Мълния или човешка небрежност са вероятните причини за пожара в Пирин
Мълния или човешка небрежност са вероятните причини за пожара в Пирин