НОВИНИ

Германски политик обвинява българи и румънци за огнище на COVID-19

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:36, 18.06.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света

657 са заразените с коронавирус работници в кланица в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. Властите в окръга са подставили под карантина близо 7000 души. Опозицията настоя министър-председателят на провинцията да се извини за това, че набеди българи и румънци, че са донесли заразата. Това е поредният случай в Германия, в който огнище на заразата пламва в кланица.

Работата на кланицата в провинция Северен Рейн-Вестфалия е спряна поне за две седмици, училищата и забавачките в региона са затворени до началото на лятната ваканция.

Всички, които са били в контакт със заразените, ще бъдат тествани. В кланицата работят предимно хора от Източна Европа.

Министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет от Християндемократическия съюз коментира, че разпространението на вируса няма нищо общо с облекчаването на мерките в страната. Според него вирусът е донесен от пътували до страните си българи и румънци.

Армин Лашет, министър-председател на провинция Северен Рейн - Вестфалия: Появата на толкова голям брой заразени в едно огнище не може да остане без последици. Ще реагираме с възможно най-голяма строгост.

Местни политици критикуват условията, в които биват настанявани хората от Източна Европа - без елементарни хигиенни и противопожарни мерки.

Опозиционни политици от зелените и социалдемократите поискаха Лашет, който е кандидат за поста на Меркел, да се извини на българите и румънците за обвиненията.

Известният германски комик Ян Бомерман написа в Туитър "На Армин Лашет българите и румънците са му виновни, че няма да стане канцлер".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева: Неприемливо е обвинението, че българи са донесли коронавирус в Германия
Захариева: Неприемливо е обвинението, че българи са донесли коронавирус в Германия
По-висок успех на матурите за 12 клас тази година. Онлайн обучението ли е причината?
По-висок успех на матурите за 12 клас тази година. Онлайн обучението ли е причината?