НОВИНИ

Героите на мача Дания - Финландия

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:49, 13.06.2021
Чете се за: 04:00 мин.
Общество
Слушай новината

Европейското първенство по футбол се превърна във водеща световна новина, а дори тези, които не са изкушени от спорта, чуха името Кристиан Ериксен. Възхита предизвикаха както светкавичната реакция на съотборниците му, които му оказаха първа помощ, така и спортсменското отношение на феновете.

Снощи видяхме, че дори публиката на противниците може да скандира името на звездата на другия отбор. И че някои отбори не са просто група играчи, а понякога са истинско семейство.

И още нещо, което впечатли мнозина - сред лекарите, оказали първа помощ на Ериксен, беше и един българин - доктор Валентин Великов. Той отказва да говори пред медиите, но заслужава да кажем името му.

Моментът в който така очакваното европейско първенство се превърна в кошмар. За хората на терена и тези пред екраните. 29-годишният датски футболист Кристиан Ериксен се строполява на терена.

Светкавична е реакцията на двама души - капитанът Симон Кяер и съдията Антъни Тейлър. Кяер веднага проверява дали съотборникът му не си е глътнал езика и започва да му прави сърдечен масаж. Съдията вика медицински екип и прекратява мача.

В кошмарните 10 минути има и друг "герой" - вратарят Каспер Шмайхел. Стражът изтичва да намери стъписаната съпруга на Ериксен - Сабрина, от която 29-годишният играч има две деца.

Датският отбор прави жив щит около припадналия футболист и не допускат камерите и публиката да видят в детайли какво се случва с него.

Българският футболист Светослав Дяков разкри и още една подробност за снощните събития - сред медиците, оказали първа помощ, е бил и лекарят на Лудогорец - доктор Валентин Великов. Във Фейсбук Дяков изказа възхищението си към медика. На пресконференция днес станаха ясни и още подробности около състоянието на Кристиан Ериксен.

"Какво да ви кажа - беше си отишъл. Беше получил сърдечен арест. Бяхме ли на косъм? Не знам. Върнахме го чрез дефибрилация. Не съм кардиолог и не мога да ви кажа повече", каза лекарят на датския национален отбор Мортен Босен.

Малко по-късно 29-годишният нападател изпратил съобщение в груповия чат на отбора си, за да ги успокои, че е добре. И да провери как са те.

"Типично за Кристиан, той беше по-притеснен за нас и семейството си. Каза ни - не помня много от случилото се, но как сте вие? Кристиан е от онези велики играчи, които сa както страхотни на терена, така и прекрасни хора", каза треньорът на датския национален отбор Каспер Хюлманд.

Датчаните споделят и че решението да доиграят мача е било трудно и вероятно повлияно от емоцията. Но когато след внезапното прекъсване, отборът на Дания се завърна на терена, за да доиграе мача, там ги посрещнаха аплодисментите на техните съперници от Финландия. И възхищението на публиката.

Емоцията се пренесе и по време на другия мач - Белгия - Русия, където съотборника на Ериксен в "Интер" Ромелу Лукаку призна, че е плакал, когато е научил кошмарната новина. Той му посвети двата си гола и с пълно гърло изкрещя: "Обичам те".




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрия мина през Северна Македония
Австрия мина през Северна Македония
Белингам е най-младият на европейски първенства, Божинов - трети
Белингам е най-младият на европейски първенства, Божинов - трети