НОВИНИ

Гешев обсъди предизвикателствата пред разследващите в ерата на дигитализацията на конференция на прокурорите в Истанбул

bnt avatar logo
от БНТ
12:56, 04.05.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Главният прокурор Иван Гешев обсъди предизвикателствата пред разследващите органи в ерата на дигитализацията с представители на Международната асоциация на прокурорите на конференция в гр. Истанбул, Република Турция
Форумът е организиран от главния прокурор на Турция Бекир Шахин, а темата на срещата бе “Разследването на престъпления в ерата на дигитализацията”.

Първата Пан-европейската регионална конференция събра на едно място главни прокурори, представители на прокурорски и разследващи органи и ръководители на организации в сферата на противодействието на престъпността от Европа, Централна Азия и САЩ.

В българската делегация участват още Цветомир Йосифов, началник на отдел “Международен” във Върховна касационна прокуратура (ВКП), и окръжният прокурор на гр. Плевен и председател на Асоциация на прокурорите в България Владимир Николов.

Главният прокурор Иван Гешев подчерта важната роля на дигитализацията за улесняване на разследващите органи в световен мащаб при изпълнение на служебните им задължения, но изтъкна, че все по-бързо развиващите се нови технологии отварят нов сегмент в престъпността.

По тази причина разследващите и прокурорите трябва да бъдат изключително изобретателни, за да усъвършенстват прилаганите от тях способи за разкриване и разследване на новите престъпления със същия темп на модернизиране на технологичните способности.

„Новите възможности - роботизирането, дигиталната еволюция, модерните начини за събиране на информацията са новите условия, на фона на които ние трябва да работим, за да опазим правата на нашите граждани и стабилността на правните ни системи“, каза още Иван Гешев.

В рамките на посещението си в Република Турция, българската делегация проведе двустранни срещи с представителите на разследващите органи от държавите-участнички във форума.

Снимки: Прокуратура на Република България

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 30 лева за килограм агнешко за Гергьовден
До 30 лева за килограм агнешко за Гергьовден
Медалистите ни от европейското по бокс за младежи и девойки се завърнаха с още по-високи цели
Медалистите ни от европейското по бокс за младежи и девойки се завърнаха с още по-високи цели