НОВИНИ

Гордите родители на европейските шампионки също посрещнаха българските шахматистки (ВИДЕО)

гордите родители европейските шампионки също посрещнаха българските шахматистки видео
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
18:28, 21.11.2023
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Българските европейски шампионки по шахмат се завърнаха триумфално у нас след спечеления златния медал на първенството на Стария континент в Будва, Черна гора.

Нашите златни момичета - Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева - бяха посрещнати днес подобаващо на летище "София" от редица официални лица като премиера Николай Денков, както и от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев.

Най-ентусиазирани от завръщането на родна на земя на българските шахматистки обаче бяха техните родители, които не скриха гордостта си от постигнатото пред БНТ.

"Тя беше много щастлива. Ние ѝ благодарим, че тя ни благодари на нас. Изненадани сме, но това е един огромен успех, който всичките момичета направиха заедно като отбор", споделиха родителите на Гергана Пейчева Таня и Светослав, които не успяха да се срещнат със своята дъщеря, тъй като от Будва тя пое директно за Далас, САЩ, където учи.

"Направо си е божие чудо, защото някой път и Господ трябва да помогне. Този успех на момичетата не е случаен, защото те играят от години. Ние също се познаваме с родителите, ходили сме по турнири, карали сме се дори, но всичко това явно е било за добро", заяви Славей Радев, бащата на Виктория.

"Голяма гордост преди всичко. Голям респект към целия отбор и към треньора Петър Арнаудов за това епохално постижение. Това злато е невероятно за нас като родители и предполагам за цяла България. Всичко се случи с липса на държавна подкрепа, с много вяра и любов. Мисля, че момичетата показаха най-доброто от себе си. Благодарности на хората, които подпомогнаха това пътуване", допълни бащата на Белослава Кръстева Людмил.

Антоанета Стефанова: Това е споделен успех, България не може да бъде извън европейското или световното шахматно семейство

Нургюл Салимова: Винаги даваме всичко от себе си, сега сме европейски шампионки

Белослава Кръстева: През цялото време работехме в един екип и това беше нашият ключ

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свещеници и семействата им дариха кръв в Деня на християнското семейство
Свещеници и семействата им дариха кръв в Деня на християнското семейство
АПИ прекрати договора с фирмата, поддържаща пътищата в Бургаско
АПИ прекрати договора с фирмата, поддържаща пътищата в Бургаско