НОВИНИ

Григор Димитров отпадна от Australian Open

Българинът загуби от Нуно Боржеш 7:6, 4:6, 2:6, 6:7 в среща от третия кръг в Мелбърн.

григор димитров отпадна australian open
bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 20.01.2024 (обновена)
7305
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Първата ракета на България в мъжкия тенис Григор Димитров загуби в третия кръг на Australian Open. Димитров претърпя изненадващо поражиние от 69-ия в света Нуно Боржеш с 7-6(3), 4-6, 2-6, 6-7(6) след малко повече от 3 часа игра.

Първият сет на "Киа Арена" бе равностоен, като не се стигна до нито една възможност за пробив, а Григор бе по-солиден в тайбрека и го спечели със 7-3. Във втората част българският тенисист пропусна седем възможности за пробив, докато Боржеш реализира единствения си шанс и се наложи с 6-4. В третия сет 26-годишният португалец доминираше на корта и взе подаването на съперника си два пъти за успех с 6-2.

Димитров отговори силно в началото на четвъртата част и проби за аванс от 3-0 с първия си пробив в двубоя, след което поведе с 5-2, но се пропуска, когато сервираше за сета. В крайна сметка отново се стигна до тайбрек, в който Боржеш дръпна с 4-1, но Григор намери сили да изравни и след страхотна точка при 5-5 успя да стигне до сетбол. Той обаче го пропиля с двойна грешка, а Боржеш спечели следващите две точки, за да затвори мача след малко повече от три часа игра.

Статистиката от двубоя бе равностойна, като Димитров завърши с 47 печеливши удара срещу 46 непредизвикани грешки, докато балансът на Боржеш бе 44/42. Португалецът обаче бе много по-ефективен при възможности за пробив и реализира 4 пробива от 7 шанса, докато Григор взе подаването на съперника си само веднъж от 12 възможности.

По този начин Григор Димитров записа първа загуба за годината и не успя да достигне осминафиналите в Мелбърн за седми път в кариерата си. От своя страна Боржеш ще срещне третия в схемата Даниил Медведев в следващия кръг. Руснакът победи Феликс Оже-Алиасим от Канада с 6-3, 6-4, 6-3.

Боржеш в момента изживява най-успешното си представяне в надпреварите от Шлема, като 26-годишният състезател за пръв път записа две последователни победи на турнир от подобен ранг. На старта победи германеца Максимилиан Мартерер с 3:0, а във втория кръг в "Мелбърн Парк" той елиминира 24-ия в световната ранглиста Алехандро Давидович Фокина от Испания. Понастоящем португалецът заема 69-o място в света, а личният му рекорд е 63-а позиция от месец април миналата година. В шестия ден на турнира Боржеш поднесе още една изненада, отстранявайки 13-ия в света българин.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снегът не ни изненада
Снегът не ни изненада
Карлос Алкарас се класира безпроблемно за осминафиналите на Australian Open
Карлос Алкарас се класира безпроблемно за осминафиналите на Australian Open