НОВИНИ

Христо Ценов: ЦСКА ще бъде фактор в НБЛ, ще се борим за титлата и за Купата на България

христо ценов цска фактор нбл борим титлата купата българия
Снимка: БФ Баскетбол
bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 25.07.2022
Чете се за: 07:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Христо Ценов e старши треньорът, който през изминалия сезон изведе ЦСКА до шампионската титла във второто ниво на българския баскетбол. По този начин "червените" се класираха по спортен път в Националната баскетболна лига и ще преследват медалите в елита през новия шампионат след 13-годишно отсъствие.

Последното отличие на ЦСКА бе спечелената купа на България през 2005 година. Тогава начело на тима бе Росен Барчовски, който и сега ще води състава, а Христо Ценов ще бъде един от помощниците в щаба му.

Ценов даде интервю за клубния сайт на "армейците", в което коментира отминалия сезон, сподели какви са перспективите пред ЦСКА, бъдещето на школата и неговата роля в клуба.

Да се върнем малко по-назад във времето. Какви са спомените Ви от последния голям успех на ЦСКА в баскетбола - Купата на България през 2005 г.?

- Страхотен момент за всички фенове на ЦСКА. Вярвам, че спомените за този ден будят много емоции сред привържениците и до ден днешен. Успехът на Росен Барчовски и момчетата му имаше огромно значение. Тогава никой не подозираше, че ще остане последен за клуба в следващите близо две десетилетия. Реално, ЦСКА беше сред малцината нарушили хегемонията на Лукойл Академик през годините. Имам детски спомени и от последната шампионска титла.

Разкажете ни за отминалия сезон. Как се стигна до титлата в ББЛ?

- През последните години ЦСКА се превърна в редовен участник във второто ниво на българския баскетбол. Всяка година сме имали амбиции за челно класиране, но през последния сезон бяхме фаворит през цялото време. Спечелихме заслужено ББЛ и си извоювахме място сред професионалистите. Най-голямото предизвикателство бе да се съобразим с момчетата, които бяха студенти и работеха. Всички в тима ни бяха доброволци. Благодарност към всеки един от тях! Тренираха много отговорно - 3-4 пъти в седмицата. Това плюс близо 30 мача е огромно натоварване и ангажимент за аматьорски състав. Трябва да отдадем заслуженото и на юношите в състава, които също работиха на пълни обороти.

Каква ще бъде Вашата роля в клуба през новия сезон?

- Ще концентрирам енергията си върху развитието на школата, като приоритет за мен ще бъде представянето на дублиращия ни отбор. Отново ще участваме в ББЛ. Този път ще заложим само на юношите ни до 19 години, които се очертават много силен отбор. Някои от тях ще тренират с първия отбор под ръководството на Росен Барчовски. Със сигурност ще им бъде много полезно да работят с професионалисти и в същото време да трупат игрови минути в ББЛ. Ще имам честта да бъда и част от щаба на първия отбор.

Какви ще са амбициите пред първия отбор?

- Името ЦСКА задължава и съм сигурен, че под ръководството на Росен Барчовски ще бъдат селектирани качествени баскетболисти. Ще бъдем фактор в първенството, надявам се новите играчи да се сработят бързо и да се борим за двете големи отличия - титлата и Купата на България.

Можем ли да кажем, че вече професионалният ЦСКА ще бъде фаворит при всички възрастови групи?

- Като всеки клуб и ние имаме пропуски в селекцията на някои набори. Въпреки това съм уверен, че ще бъдем конкурентни и солидни във всички възрасти. Рано е да се каже кой къде е фаворит, но ЦСКА ще се бори за първите места навсякъде. Разбира се водещ приоритет на нашата школа остава изграждането на качествени състезатели.

Какво ще се промени за децата в школата, след като ЦСКА влезе в професионалния баскетбол?

- Със сигурност присъствието на силен професионален отбор, в непосредствен контакт с нашите деца, ще бъде много полезно и вдъхновяващо за тях. За първи път ще видят работната етика на елитни състезатели. Начин на живот, отношение към баскетбола, тренировки - всичко това са елементи, които ще направят впечатление на младите таланти. Присъствието на Росен Барчовски и хората от щаба му също ще бъде изключително ценно както за децата, така и за младите треньори в нашата академия. Ще научат какво е шампионски манталитет!

Планирате ли международни участия за децата в школата?

- В момента проучваме възможността да участваме в младежката Евролига. Момчетата ни родени през 2007 и 2008 г,, които станаха републикански шампиони и спечелиха Купата на БФБ, заслужават шанса да се изправят срещу най-силните от своята възраст. Все още това се обсъжда, тъй като има много неясноти, включително неизвестните около COVID. Като има развитие по темата, ще съобщим подробности.

Как протича лятото за малките баскетболисти?

- В момента сме на лагер в Кранево. Близо 40 деца тренират, играят и се забавляват всеки ден край морето. Това не е подготвителен лагер, а по-скоро спортно-развлекателен. Идеята ни е децата да не спират да мислят за баскетбол. Само десетина дни през август ще почиват всички и след това през септември започваме подготовка за новия сезон.

Как може да се запише да тренира баскетбол в ЦСКА едно дете от София?

- Най-лесно е родителите да се обадят на някой от треньорите ни. Контактите са публикувани в сайта на клуба. Стремим се да приемаме всички желаещи сред най-малките. Тази година ще организираме и позабравените заради COVID ученически турнири, чрез които също селектираме деца до 12 години.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивелин Попов: Може да звучи налудничаво, но в Левски очаквахме победата над ПАОК
Ивелин Попов: Може да звучи налудничаво, но в Левски очаквахме победата над ПАОК
Блъснатото от кмета на Старосел дете вече е в съзнание. Майката: Изплашен е
Блъснатото от кмета на Старосел дете вече е в съзнание. Майката: Изплашен е