НОВИНИ

Хронология на една криза: Как напрежението стигна до ръба на войната

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:06, 21.02.2022
5556
Чете се за: 03:37 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Как се стига дотам, че три десетилетия след разпадането на Съветския съюз две бивши съюзни републики са на ръба на война?

Те се разделят през 1991 г., когато Украйна добива независимост и заедно с Руската федерация – правоприемник на Съюза, влиза в Общността на независимите държави. Украйна се отказва от наследения ядрен арсенал в полза на Русия, в замяна на гаранции за суверенитета и териториалната ѝ цялост. Сред гарантите е Русия. Уреден е и въпросът с град Севастопол – Москва признава украинския му статут, а Киев приема той да остане главна база на руския Черноморски флот.

През 2008 г. на срещата на НАТО в Букурещ президентът Джордж Буш предлага да се даде перспектива за членство на Украйна и Грузия в НАТО. Руският държавен глава Владимир Путин реагира остро, а Берлин и Париж блокират идеята. На двете страни не е обещана дата за приемане.

Как се стигна до конфликта Украйна - Русия?

Сегашната криза тръгва от края на 2013 г., когато президентът Виктор Янукович се отказва от споразумението за асоцииране с Европейския съюз и приема икономическа и финансова помощ от Русия. Това отключва масови протести с искане да се запази европейският път на страната. Украинският Майдан, както е известен, продължава три месеца с бурни събития в Киев и десетки жертви. В края на февруари 2014 г. Янукович е свален.

Москва не признава смяната на властта. Дни по-късно започва въоръжено превземане на Автономната република Крим, за което след време лично Владимир Путин описва руското участие. На 18 март Русия анексира Крим. Почти всички държави по света, включително България, не признават анексирането и то струва на Москва международни санкции.

В Източна Украйна, където преобладават етническите руснаци, започват бунтове на проруски сепаратисти, които Русия отрича да подкрепя. През април в части от Донецка и Луганска области се установяват две отцепнически републики. Оттогава обстрелите между сепаратистите и украинската армия почти не спират. Подписани са споразумения, които не решават конфликта, взел досега около 14 000 жертви.

От пролетта на 2021 г. Русия започва да струпва войски край границата с Украйна и събужда опасения за нова агресия. ЕС, САЩ и НАТО настояват за изтегляне. Москва твърди, че се водят военни учения и не смята да напада.

В края на годината президентът Владимир Путин поставя конфликта на ново ниво. Той иска от НАТО и САЩ гаранции за своята сигурност, сред които Алиансът да изключи приемането на Украйна и да изтегли войските и оръжията си от страните в пакта, които са приети след 1997 г.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

ВСИЧКО ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО ОКОЛО УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Средната заплата в софтуерния бранш у нас надхвърля 4800 лв.
Средната заплата в софтуерния бранш у нас надхвърля 4800 лв.
От нашите пратеници в Украйна: Жени от години плетат камуфлажни мрежи за фронта
От нашите пратеници в Украйна: Жени от години плетат камуфлажни мрежи за фронта