НОВИНИ

Илия Динков: Младите ни националки са с манталитет на шампионки

българия u19 първи успех световното първенство волейбол жени
Снимка: БФ Волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 08.08.2023
Чете се за: 03:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Въпреки че България е с един от най-младите отбори на световното първенство по волейбол за жени до 19 години в Хърватия и Унгария, тимът ни вече достигна до четвъртфиналите и не крие амбициите си да стигне още по-напред в надпреварата, без да се притеснява от това, че бе изпратен там без особени очаквания.

В състезание за момичета, родени през 2005 година или по-късно, младите "лъвици" участват с 12 волейболистки, седем от които са родени през 2006 година, една е родена през 2007 година и само четири са от набор 2005, но това не им пречи да имат вече пет поредни победи със само един загубен гейм зад гърба си, след четиригеймовата загуба от Италия в началото на шампионата.

И ако последните два отбора с които нашите се срещнаха на световното първенство, Унгария и Перу, и които победиха с лекота, също участват с много млади селекции, то всичките съперници на България преди това имат доста повече състезателки, родени през 2005 година. Бразилия и Италия са с по шест такива, Тайланд е със седем, а Канада с цели осем състезателки от набора на нашите Боряна Ангелова, Виктория Коева, Микаела Стоянова и Виктория Димитрова.

Според Илия Динков, вицепрезидент на Българска федерация волейбол и президент на волейболен клуб Марица (Пловдив), от който са цели седем от националките на старши треньора Борислав Крачанов, причините за тези неочаквани за мнозина успехи се крият в самочувствието, с което играят българките.

“Те не се притесняват от това, че се изправят срещу по-големи от тях момичета и според мен това се дължи на опита и самочувствието, което придобиха с участието си в Шампионската лига. Освен това момичетата имат манталитет на шампионки – и при жените, и при различните възрасти при девойките. Това, разбира се в комбинация с волейболния талант и уменията, които притежават, и добрия треньорски екип, им помага да играят успешно и на такова високо ниво, каквото е това световно първенство”, заяви Динков пред volleymaritza.bg.

В сряда, 9 август, от 16:00 часа българско време в хърватския град Осиек България излиза срещу Турция в спор за място сред полуфиналистите. В селекцията на югоизточната ни съседка личат имената на седем състезателки, родени през 2005 година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тагарев обсъди сайта "Миротворец" с шефа на разузнаването на Украйна
Тагарев обсъди сайта "Миротворец" с шефа на разузнаването на Украйна
16 души са задържани в Гърция заради завземане на плажни ивици с бизнес интерес
16 души са задържани в Гърция заради завземане на плажни ивици с бизнес интерес