НОВИНИ

Инфраструктурен проблем лишава Балкан Ботевград от участие в Шампионската лига

небойша видич балкан играе добрият баскетбол момента българия
Снимка: БФ Баскетбол
bnt avatar logo
от БНТ
17:19, 24.06.2022
Чете се за: 03:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Ръководството на баскетболния шампион на България Балкан Ботевград обяви причината, поради която тимът няма да вземе участие в предварителните кръгове на Шампионската лига.

Причината за неучастието на "зелените" в най-силния клубен турнир на ФИБА са инфраструктурни изисквания, които клубът не покрива. Изискванията на Шампионска лига са всеки участващ клуб да разполага с 4-звезден хотел в радиус до 20 километра от своята зала.

Поради ремонтна дейност на хотела, с който клубът работи основно в последните години, Балкан не може да изпълни основно изискване на турнира, както и да предложи алтернативен вариант.

Това е и причината през месец юли националният отбор на България по баскетбол за мъже също да премести мачовете от третия прозорец на квалификациите за Световното първенство в Самоков, който разполага с по-добри условия.

Ботевградчани си поставиха за цел да защитят шампионската си титла, да подобрят представянето си в Купата на ФИБА и да станат първия български отбор, участник в групите на баскетболната Шампионска лига.

Позицията на ръководството на Балкан Ботевград:

"Уважаеми привърженици,

Бихме искали да потвърдим новината, че баскетболен клуб "Балкан" няма да участва през сезон 2022/23 в квалификациите на Шампионска лига, каквото право имаше след спечелването на титлата на България. Причината за неучастието са инфраструктурни изисквания, които клубът не покрива за място в най-силния клубен турнир на ФИБА. Изискванията на Шампионска лига са всеки участващ клуб да разполага с 4-звезден хотел в радиус до 20 километра от своята зала.

Поради ремонтна дейност на хотела, с който клубът работи основно в последните години, БК Балкан не може да изпълни основно изискване на турнира, както и да предложи алтернативен вариант. Това е и причината през месец юли националният отбор на България по баскетбол също да премести мачовете от третия прозорец на квалификациите за Световното първенство в друг град, който разполага с по-добри условия. Не смятаме, че пречката е причина Балкан да играе своите мачове на друго място, защото целта на баскетболния отбор е да радва жителите на Ботевград.

Надяваме се, че в близко бъдеще Ботевград ще има възможност да приеме отново форуми от най-високо европейско и световно ниво, а мъжкият баскетболен отбор на Балкан ще може да участва в европейски турнири от такъв ранг пред собствена публика.

БК "Балкан" ще преследва своите амбиции за силно представяне в Европа във втория по сила турнир на ФИБА - Купата на ФИБА Европа, където се надяваме да отговорим на заложените условия като четири пъти участник в последните пет години. Целта на мъжкия отбор на "Балкан" в следващия сезон е да подобри своето представяне във ФИБА Къп, защита на шампионската титла на България и възможност да стане първият български отбор в групите на Шампионска лига.

С уважение,

БК "Балкан"

24.06.2022 год".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов с открито писмо до Петков, Борисов, Пеевски и Христо Иванов
Слави Трифонов с открито писмо до Петков, Борисов, Пеевски и Христо Иванов
НЗОК обяви как хората с увреждания ще могат да получават допълнителна помощ след 1 юли
НЗОК обяви как хората с увреждания ще могат да получават допълнителна помощ след 1 юли