Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Истанбулската конвенция става задължителна за ЕС в неделя

Въпреки че не е ратифицирана на национално ниво от няколко страни, сред които и България, Конвенцията е правно обвързваща за всички държави членки от общността

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:23, 29.09.2023
Чете се за: 03:40 мин.
По света
истанбулската конвенция влиза сила европейския съюз октомври
Слушай новината

Истанбулската конвенция влиза в сила в Европейския съюз на 1 октомври, неделя и става задължителна за всички европейски институции и държавите членки. Говорител на Европейската комисия заяви днес, че, въпреки че не е ратифицирана на национално ниво от няколко страни, сред които България, Конвенцията е правно обвързваща за всички държави членки от общността. Той цитира Договора за функциониране на ЕС, според който сключените от ЕС споразумения с международни организации, са обвързващи за държавите членки и институциите на Съюза.

С голямо мнозинство ЕП одобри въвеждането в ЕС на Истанбулската конвенция

Истанбулската конвенция е цялостна правна рамка, насочена към защита на жените срещу всички форми на насилие. Тя има за цел да предотвратява, преследва и премахва насилието срещу жени и домашното насилие, както и да прилага всеобхватни и координирани политики.

В началото на юли ЕС прие окончателно Конвенцията, с което задължи и държави членки да прилагат мерките по нея.

Съветът на ЕС одобри въвеждането на Истанбулската конвенция

„Насилието срещу жени е недопустимо в нашите демократични общества. Всяка трета жена е била жертва на физическо или сексуално насилие. Твърде много от тях не го докладват. Твърде много нарушители остават ненаказани. Трябва да действаме и Истанбулската конвенция е нашият правен отговор за укрепване на правата на жените. Ще продължим да насърчаваме държавите-членки да предприемат необходимите мерки за предотвратяване на насилието срещу жени и да гарантират ефективна защита и подкрепа за всички жертви“, заяви вицепрезидентът по ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

„Влизането в сила на Истанбулската конвенция е важен крайъгълен камък за ЕС. Този златен стандарт признава, че насилието срещу жени представлява нарушение на техните човешки права. За да живеем всички в честен и справедлив Европейски съюз, жените и момичетата трябва да могат да живеят без ежедневна несигурност, страх и насилие. Влизането в сила на Конвенцията е историческо събитие и добра стъпка в тази посока”, заяви Хелена Дали, комисар по въпросите на равенството.

21 държави от ЕС са ратифицирали и на национално ниво Истанбулската конвенция. 6 държави не са го направили - България, Литва, Латвия, Словения, Чехия и Унгария. През 2021 г. Съдът на ЕС постанови, че Европейският съюз като цяло може да ратифицира конвенцията с гласуване с квалифицирано мнозинство, а не с единодушие заради отказа на някои държави да я приемат.

Проверка на факти: Узаконява ли Истанбулската конвенция третия пол, еднополовите бракове и отнемането на деца?

През 2018 г. Конституционният съд на България прие решение, в което се посочва, че Истанбулската конвенция застъпва правни концепции, свързани с понятието „пол“ (gender), които са несъвместими с основни принципи на Конституцията на Република България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед върна Антони в състава си
Манчестър Юнайтед върна Антони в състава си
Шанс за живот: 76-годишна българка стана донор на трима румънци
Шанс за живот: 76-годишна българка стана донор на трима румънци