НОВИНИ

С голямо мнозинство ЕП одобри въвеждането в ЕС на Истанбулската конвенция

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:35, 10.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
Европа
избират нов председател европейския парламент
Слушай новината

Европейският парламент гласува днес с голямо мнозинство за присъединяването на Европейския съюз към Истанбулската конвенция - първият правно обвързващ международен инструмент за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и момичета.

Европейската комисия предложи още през 2016 година присъединяване на ЕС към Конвенцията, но ратификацията се забави заради нежеланието на няколко държави, сред които и България, да я приемат. През 2021 година Съдът на ЕС потвърди, че Европейският съюз може да ратифицира конвенцията с гласуване с квалифицирано мнозинство, а не с единодушие.

Присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция не освобождава държавите членки от задължението да я ратифицират сами, заявиха многократно членовете на ЕП, като призоваха шестте държави - България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия - да ратифицират Конвенцията незабавно, за да могат да защитават жените в пълния обхват на предвиденото в Конвенцията.

Извън ЕС Великобритания, Молдова и Украйна също ратифицираха конвенцията през 2022 г., а Турция е единствената държава, която се е оттеглила от конвенцията. Само шестима от общо 17-те български евродепутати подкрепиха днес присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция. "За" гласуваха Радан Кънев от групата на ЕНП, тримата евродепутати от ДПС, които са част от групата на "Обнови Европа" - Илхан Кючюк, Атидже Алиева-Вели и Искра Михайлова и Сергей Станишев и Елена Йончева от групата на Социалистите и демократите. Ангел Джамбазки от ВМРО и Групата на европейските консерватори и реформисти беше "против". "Въздържал се" гласуваха Асим Адемов, Александър Йорданови и Андрей Новаков. Останалите български евродепутати не участваха в гласуването.

Евродепутатът Радан Кънев обясни в профила си във Фейсбук, че гласуването е било трудно за българските евродепутати заради решението на Конституционния съд, че елементи на конвенцията противоречат на българската Конституция. Според него ратифицирането от ЕС на конвенцията ще предизвика правна колизия с решенията на държавите, които не са я приели, сред които и България. Кънев допълва, че "всички елементи на Истанбулската конвенция, които не са противоконституционни според решението на Конституционния съд (т.е. 99% от нормите на конвенцията) ще станат задължителни за българската държава”. По отношение на термина "социален пол" (gender) според Кънев ще има тълкуване от Съда на ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христиан Пендиков получи българско гражданство
Христиан Пендиков получи българско гражданство
Ариф Маджид вярва, че Карлос Насар може да стане олимпийски шампион
Ариф Маджид вярва, че Карлос Насар може да стане олимпийски шампион