НОВИНИ

Италианският миграционен модел: След Албания и Уганда може да приеме бежанци от ЕС

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:37, 17.10.2024
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Вече втори ден заловените нелегални мигранти от италианската брегова охрана в Средиземно море са изпращани в Албания, където бяха открити първите миграционни центрове извън Европейския съюз. Сделката ще струва на Италия 650 милиона евро за период от 5 години. Албания трябва да приема годишно около 36 хиляди мигранти.

Вдъхновена от спрения британски план за изпращане на нелегални мигранти в Руанда, сделката между италианския премиер Джорджа Мелони и албанския премиер Еди Рама се очаква да ограничи миграцията през Средиземно море.

Джорджа Мелони, министър-председател на Италия: "Италия даде добър пример с подписването на договора между Италия и Албания за разглеждане на молби за убежище на албанска територия, които, обаче, са под италианска и европейска юрисдикция. Това е нов, смел, безпрецедентен път, който перфектно отразява европейския дух и има всичко необходимо, за да бъде следван от други страни."

В изградените два миграционни центъра в Албания ще бъдат изпращани само нелегални мигранти мъже. Жените и децата ще бъдат изпращани в Италия. Молбите им за убежище ще бъдат разглеждани за 1 месец. Неодобрените ще бъдат връщани в страните им, а които получат положителен отговор - ще бъдат изпращани в бежански центрове на италианска територия. Центровете се обслужват от италиански екипи, външната охрана е осигурена от албанци.

Еди Рама, министър-председател на Албания: "Когато решихме да сключим сделката за миграцията, го направихме от чувство за отговорност като съседи, като европейци."

Албания, обаче, ще си сътрудничи само с Италия. Нидерландия също обяви, че разглежда възможността да изпраща нелегални мигранти далеч от територията си - в Уганда. Страната се намира на почти 10 хиляди километра от европейската държава. Ако Нидерландия одобри плана, тя ще отправя към Уганда само мигранти, които идват от африкански страни. Разноските ще са за сметка на европейското кралство.

Йеже Одонго, външен министър на Уганда: "Отворени сме за дискусии, защото вярваме, че трябва винаги се помага на хората, когато са в беда."

снимки: БТА

Войните в Африка превърнаха през годините Уганда в най-голямото убежище за бежанци на континента. Там са преселени над 1 милион и 600 хиляди души. Миграционна стратегия, която осигурява на Уганда постоянна хуманитарна помощ и средства за изграждане на училища и болници, както и по-добър живот за населението.

Според критиците на изнесените центрове извън Европейския съюз, плановете ще се провалят, подобно на британския. През 2022 година Великобритания одобри изпращането на нелегални мигранти в Руанда. От първоначално одобрен план със 70 души, бяха изпратени само четирима. Правозащитни организации заводеха дела срещу британското правителство. Две години по-късно планът беше замразен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефани Стоева с успешен старт на турнир по бадминтон в Перу
Стефани Стоева с успешен старт на турнир по бадминтон в Перу