НОВИНИ

Изборите в Израел: Очаква се победа на партията на Нетаняху, но трудно съставяне на коалиция

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:50, 23.03.2021
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

В Израел се провеждат парламентарни избори. Те се считат за референдум за управлението на премиера Бенямин Нетаняху, провел една от най-успешните ваксинационни кампании.

Очаква се победа на неговата дясна партия "Ликуд", но трудно съставяне на действаща коалиция. Гласуването продължава до 22.00 часа българско време.

Това се четвъртите предсрочни избори в Израел за две години. Управляващата коалиция се разпадна през декември. Вотът е на фона на пандемия и на процес за корупция срещу министър-председателя, който ще бъде подновен след две седмици.

Бенамин Нетаняху се надява успешната му ваксинационна кампания да му спечели още един мандат. 71-годишният политик е на власт от 2009-а.

"Решението на Нетаняху да фокусира кампанията си върху ваксинацията беше брилянтно. Преди година израелците бяха недоволни от начина, по който той се справяше с кризата. Преди няколко седмици 60% смятаха, че той се е провалил с ковид кризата, няколко дни преди изборите процентите на недоволните са спаднали до 40", заяви Дафна Лиел, политически кореспондент.

Израел взе всички мерки, за да осигури правото на глас за всички. Специални палатки са издигнати за избирателите в карантина. За болните от Ковид работят 409 избирателни секции.

За първи път на летище Бен Гурион са отворени четири избирателни секции. Така завръщащите се у дома израелци ще могат да гласуват преди да излязат в двуседмична карантина. След последните избори през март 2020-а Израел премина през три затваряния, в опит да се овладее заразата.В момента над половината от населението е получило една доза ваксина.

Проучванията прогнозират изключително оспорвани избори, което може отново да доведе до патова ситуация. Очаква се партията на Нетаняху "Ликуд" да спечели най-много места, но не и необходимите 61 за да има мнозинство. Така ще ѝ се наложи да търси подкрепата на други формации.

Основен противник на Нетаняху е харизматичният Яир Лапид, бивша звезда на израелската телевизия, водач на центристка партия. Проучване ѝ дава 18 депутатски кресла срещу 32 за Ликуд.

Опонентите на премиера като цяло вероятно ще имат по-добри резултати, но според анализаторите, различията между тях са толкова големи, че дори и да спечелят 61 места, партиите няма да могат да сформират правителство.

На въпрос на 13-и канал на израелската телевизия какви ще са резултатите от днешните избори, 40 процента от запитаните отговарят, че Нетаняху ще формира нова коалиция, 38 на сто считат, че ще има нови повторни избори.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев пред ОССЕ: Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията
Румен Радев пред ОССЕ: Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията
Черна гора обмисля пълен локдаун
Черна гора обмисля пълен локдаун