НОВИНИ

Изследователите предупреждават: В България ще има демографски пустини

Населението на България се стопява: След 20 г. ще намалеем с 1/4 

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
21:30, 15.06.2021
8894
Чете се за: 04:37 мин.
Общество
Слушай новината

Населението на България продължава да се стопява. През следващите 20 години ще намалее с около една четвърт. Това е прогнозата от изследването на фондация "Фридрих Еберт" в България.

Най-бързо обезлюдяват Видин, Монтана, Кюстендил, Перник и Ловеч.

Очаква се до 2040 година някои населени места да са напълно обезлюдени и населението да се съсредоточи основно в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

Заради тези прогнози изследователите твърдят, че следващите години надпреварата на държавите няма да е за повече богатства, а за повече население.

Камерата във Видин сложена в центъра на града и камерата в София по същото време подсказват това, което изследванията прогнозират.

"25% от населените места ще бъдат обезлюдени", заяви доц. д-р Надежда Илиева, ръководител на секция "Икономическа и социална география".

И картата показва как ще се случи това: колкото повече се увеличава жълтият цвят, толкова по-малка е гъстотата на жителите. До 2040 година картата става предимно жълта.

"Всеки един град ще се бори за население", допълни доц. д-р Надежда Илиева, ръководител на секция "Икономическа и социална география".

Там, където населението намалява най-бързо, хората го забелязват, защото съседите им изчезват. И, защото самите те търсят реализация в други градове.

Смъртността в северозападния ни регион е колкото смъртността по време на войни в Африка и Азия. А раждаемостта остава ниска в цялата страна. Така математиката показва, че след 20 години населението ни ще е намаляло до малко над 5 милиона.

2021: 6 951 482 души

2040: 5 100 000 души

"Ако нищо не се промени в правилната посока, ще се случи тази прогноза. И не е толкова важно колко ще бъде абсолютната бройка на населението, а какви ще бъдат структурите", каза доц. Георги Бърдаров, доктор по география на населението и селищата.

Повече застаряващо население и по-малко млади образовани хора.

"За да има промяна, трябва да има адекватна регионална политика. На места, където местната власт си гледа работата, нещата реално се случват. Не трябва да се чака само на държавната власт. Местната има своите ресурси", добави доц. Георги Бърдаров.

Северозападна България винаги е сочена като най-лош пример за демографско положение. Към неприятните тенденции обаче се присъединяват и други области на страната ни.

Отличават се няколко града с ниска раждаемост и висока смъртност. Показатели, които са причина за минуса преди числата или иначе казано за отрицателния естествен прираст.

В тези градове броят на населението върви стремглаво надолу:

Видин: -16,4‰
Монтана -14,5‰
Кюстендил -13,2‰
Ловеч -13,1‰
Перник -13,1‰
Габрово -12,7‰
Враца -11,4‰
Плевен -11‰
Велико Търново -10,1‰

Не чакат общини като Елин Пелин, които от няколко години поощряват родителите с висше образование - с четири цифрени суми. И вече виждат резултат. В градовете, сочени като най-лоши примери, хората знаят какво би ги задържало в града.

Изследователите предупреждават: В България ще има демографски пустини, в които на един квадратен километър ще има не повече от 10 души.

И неприятните прогнози си имат светлина в тунела.

Ако търсим място за надеждата, то тя е Ирландия - страната, която преди по-малко от 100 години има най-лошите показатели - и демографски, и икономически, и социални.

Днес това е държавата с едни от най-добрите демографски показатели. Всичко е въпрос на политика - не само на държавата, а на местната власт, напомни доц. Георги Бърдаров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Видеото с плика: МВР няма да проверява кадрите с Узунов
Видеото с плика: МВР няма да проверява кадрите с Узунов
Анализатори: Машинното гласуване ще препятства отбелязването на повече от една преференция
Анализатори: Машинното гласуване ще препятства отбелязването на повече от една преференция