НОВИНИ

Изтеглянето на руски военни е в ход, Киев няма друг път освен към НАТО

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:34, 17.02.2022
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън предупреди, че опасността от руско навлизане в Украйна остава много висока. Според държавния секретар Антъни Блинкен, нападението е насрочено за близките дни. В Русия високопоставен американски дипломат - заместник-посланикът Барт Горман, беше изгонен от Москва. От Кремъл потвърдиха, че е започнало изтегляне на военни и бойна техника от украинската граница. В Украйна - президентът Зеленски декларира, че членството в НАТО е единственият възможен път за страната му.

Изтеглянето на руски военни е в ход, а всички учения в граничния регион ще приключат по план - на 20 февруари.

"В съответствие с плана за подготовка на въоръжените сили на Руската федерация, формированията и военните подразделения, които вече са изпълнили учебните си задачи на полигоните, се завръщат в постоянните си бази", каза Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.

Москва за пореден път е уверила, че иска дипломатическо решение на кризата с Киев. Това стана ясно след разговорите между първите дипломати на Русия и Италия - Сергей Лавров и Луиджи Ди Майо. Според Лавров обаче, на този етап диалог Русия-НАТО не е възможен.

"Решихме да не участваме в този спектакъл, казахме на натовците - момчета, дайте докато не се успокоите, докато не охладите страстите и не дойдете малко на себе си, да замразим присъствието си - и вашето у нас, и нашето в Брюксел. А когато разберете, че всичко това е СРЕЩУ интересите на европейската сигурност, срещу нормалния диалог, който искате - само ни кажете", каза Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

Как се стигна до конфликта Украйна - Русия?

Контра предложенията на Вашингтон за сигурността не са конструктивни и пренебрегват основните притеснения на Москва - това се казва в писмения отговор на Русия за САЩ по повод руските искания за безопасност, огласени в края на миналата година.

Междувременно се появи информация, че проруски сепаратисти са обстрелвали село в Луганска област и е поразена детска градина. Няма жертви. По-рано проруските сепаратисти обвиниха украинските правителствени сили, че са открили огън по тяхна територия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви стрелбата по детската градина за "голяма провокация".

"Обстрелът на детска градина в Станция Луганска от проруски сили е голяма провокация. От голямо значение е, че дипломати и ОССЕ остават в Украйна, тяхното наблюдение служи като допълнителен възпиращ фактор. Нуждаем се от ефективен механизъм за регистриране на всички нарушения на мирното споразумение."

Зеленски за пореден път заяви, че приемането на Украйна в НАТО ще гарантира сигурността на страната, но призна, че пътят до членство няма да е лесен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив (Пловдив) подписа със защитник от дубъла на Монако
Локомотив (Пловдив) подписа със защитник от дубъла на Монако
Кирил Петков и Асен Василев отговориха на критиките на президента за цената на тока
Кирил Петков и Асен Василев отговориха на критиките на президента за цената на тока