НОВИНИ

Как ще се ваксинират по света?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:09, 23.11.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС

Нова доза оптимизъм като цяло по отношение на ваксините срещу COVID-19 - Някои държави не изключват започването на ваксинация до края на тази година.

Ваксинирането ще започне в първия възможен момент - или в началото на следващата, или още в края на тази година, каза германският здравен министър Йенс Шпан.

"Ваксината трябва да бъде произведена и доставена справедливо - в цяла Европа, във всички 27 държави членки", каза Йенс Шпан, министър на здравеопазването на Германия

Федералните провинции вече подготвят центровете си за ваксинация и очакват одобрение. Канцлерът на Германия Ангела Меркел изрази загриженост за достъпа на по-бедните държави до ваксината срещу коронавирусна ваксина.

"С препарата ще разполага и Световният алианс за ваксини и имунизации и ще може да го достави в държави с ниски доходи. Ваксината не е скъпа за производство и за времето на пандемията ще се продава без печалба", каза Сара Гилбърт, ръководител-проект за ваксина срещу COVID-19 в университета "Оксфорд".

И Испания е в готовност за ваксинация. Приоритетно ще могат да се ваксинират хората от рисковите групи.

"Искам да ви дам малко информация относно ваксинациите, които ще започнат през януари. Голяма част от населението ще има възможност да го направи още в първата четвърт на годината. Ваксини ще се поставят на 13 000 места в страната", каза Педро Санчес, премиер на Испания.

От днес за влизане в Испания е необходим отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди пътуването. След петседмична пълна карантина от днес в испанския регион Каталуния работят ресторанти и барове. Турция започна тестването на китайка ваксина срещу COVID-19 върху доброволци.

"Нямам никакви въпроси. Направих собствено проучване, преглеждах информация и в интернет. И след като министерството на здравеопазването даде разрешение за ваксината, реших да стана доброволец", каза Фуркан Емре Аличи, доброволец.

Според турските здравни власти препаратът няма значителни странични ефекти и е надежден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде учениците се върнаха присъствено на училище?
Къде учениците се върнаха присъствено на училище?
Медиците от болницата в Севлиево с емоционален призив за помощ
Медиците от болницата в Севлиево с емоционален призив за помощ