НОВИНИ

Бежанци от Нагорни Карабах продължават да се завръщат по домовете си

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:53, 23.11.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС

Жители на главния град на Нагорин Карабах Степанакерт продължават да се връщат по домовете си, след като примирието между Армения и Азербайджан сложи край на бойните действия.

Над 1400 бежанци се завърнаха от Армения през изминалия ден, съобщиха от руското военно министерство. Конвой от 34 автобуса и коли беше ескортиран от руски миротворци и военна полиция по пътя му от Ереван до Степанакерт. Руските сили осигуриха безопасността на бежанците при пресичането на линията на съприкосновение.

Общо 9000 бежанци са се върнали в Нагорни Карабах от 14 ноември досега. Оспорванията район е международно признат като част от Азербайджан.

В самия Степанакерт доброволци раздават храна и помощи на жителите на града. Хуманитарната помощ идва отвсякъде, включително от арменската диаспора в Европа, както и от Съединените щати. Хората се опитват да възстановят живота си.

"Защо има толкова хора, защото всеки идва, докато магазините не работят. Такова е положението ни. Кметството с помощта на доброволци раздава храна на хората, помага им по всякакъв начин", каза Мариам Цатриан, служителка в Степанакерт.

"Прозорците на много хора са счупени, така че покриваме с полиетилен ,там където няма стъкла", каза Сона Барсегян трети, жител на Степанакерт.

ЕС отпуска още 3 млн. евро спешна помощ за цивилни, засегнати от конфликта в Нагорни Карабах

В същото време руски сапьори започнаха разминиране на местност, която е под тяхна отговорност. Първо ще се търсят взривоопасни предмети, а по-късно ще се построят стационарни постове на руския военен контингент.

Примирието за Нагорни Карабах беше подписано на 9 ноември от руския президент Владимир Путин, премиера на Армения Никол Пашинян и президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френските книжарници са в тежка криза, остават затворени заради COVID кризата
Френските книжарници са в тежка криза, остават затворени заради COVID кризата
Почина артист-солистът на Музикалния театър проф. Eмил Митрополитски
Почина артист-солистът на Музикалния театър проф. Eмил Митрополитски