НОВИНИ

Кърли и Джейкъбс са полуфиналисти на 100 метра, Краузът защити титлата си на гюле

САЩ триумфира в смесената щафета на 4х400 метра със световен рекорд.

кърли джейкъбс полуфиналисти 100 метра краузът защити титлата гюле
bnt avatar logo
от БНТ
23:19, 19.08.2023
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Защитаващият титлата си Фред Кърли се класира за полуфиналите на 100 метра на световното първенство по лека атлетика в Будапеща заедно с американския си съотборник Ноа Лайлс, докато олимпийският шампион Ламонт Марсел Джейкъбс имаше проблеми, а шампионът на САЩ Кравонт Чарлстън отпадна.

Кърли записа 9.99 секунди, за да завърши втори в своята серия след Облик Севиля от Ямайка, който изравни личния си рекорд от 9.86 секунди и оглави общото класиране преди неделните полуфинали и финал.

Двукратният златен медалист на 200 метра Ноа Лайлс постигна 9.95 секунди в първото си голямо състезание на 100 метра, като съотборникът му и шампион от 2019 година Кристофър Коулман също продължава напред с 9.98. Британецът Зарнел Хюз, който е лидер в световната ранглиста за сезона с 9.83 секунди, завърши с 10.00 секунди и така даде 7-о време в сериите.

Олимпийският шампион от Италия Марсел Джейкъбс пък се измъкна на косъм от сензационно отпадане в сериите. След като пропусна голяма част сезона заради проблеми, днес Джейкъбс спря хронометрите на 10.15 секунди, което е и негово лично постижение през годината.

Неговият късмет обаче нямаше действащият първенец на САЩ Кравонт Чарлстън, който с 10.18 секунди остана 25-и в крайното подреждане и така няма да бяга в полуфиналите.

Райън Краузър пък защити титлата си в тласкането на гюле, след като във финала постигна 23.51 метра, с което постави и нов рекорд на шампионатите. Среброто заслужи Леонардо Фабри от Италия с личен рекорд от 22.34 метра, а бронза грабна Джо Ковач с 22.12 метра.

При жените в бягането на 10 000 метра Гудаф Цегай от Етиопия детронира своята сънародничка Летесебент Гидей. Цегай спря хронометрите на 31:27.18 минути, за да спечели втората си световна титла след златото на 5000 метра от Юджийн 2022. Втора, на малко под една секунда завърши Гидей, а бронзовото отличие спечели, а изцяло етиопския подиум допълни Еджгейеху Тайе.

В смесената щафета на 4х400 метра зрителите на стадиона в Будапеща станаха свидетели на световен рекорд от квартета на САЩ, който в състав Джъстин Робинсън, Роузи Ефионг, Матю Болинг и Алексис Холмс триумфира с време 3:08.80 минути. Втори и трети се наредиха съответно щафетите на Великобритания и Чехия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия не остави шансове на България и ни нанесе първа загуба на Евроволей 2023 за жени
Италия не остави шансове на България и ни нанесе първа загуба на Евроволей 2023 за жени
ЦСКА наказа грешките на Ботев Вр и прекъсна негативната серия
ЦСКА наказа грешките на Ботев Вр и прекъсна негативната серия