НОВИНИ

Кимия Ализаде пред Vogue: Таекуондо ме научи да не се предавам

В интервю за престижното списание таекуондистката сподели за изпитанията в живота си.

бронзовата медалистка рио кимия ализадех представя българия олимпийския турнир таекуондо париж
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:55, 28.08.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Състезаващата се за България таекуондистка Кимия Ализаде беше интервюирана от престижното списание British Vogue, за което тя коментира трудностите в живота си.

Ализаде спечели бронзов олимпийски медал в категория до 57 килограма на Игрите в Париж в началото на август.

Тя получи български паспорт през април и взе първо отличие за страната със златото на Евро 2024 в Белград още през май, макар и в по-горната категория до 62 килограма.

Ализаде участва за трети път на Олимпийски игри при дамите, като в Париж прави дебют за България. В Рио през 2016 година Ализаде донесе първо олимпийско отличие в историята за Иран при жените, а на следващите Игри в Токио 2020 като част от отбора на бежанците се нареди на пето място. Тя е и златна медалистка от младежките Олимпийски игри в Нанцзин преди десет години.

"Трудностите и предизвикателствата в живота ми винаги са ме вдъхновявали да се боря и да им отвръщам. Чрез таекундо се научих да не се предавам", коментира състезателката.

Ализаде е сред най-известните спортистки и жени в света със своите 1,1 милиона последователи в социалната мрежа "Инстаграм". Тя е лице на водещия производител на спортна екипировка "Найк", а BBC я включи в листата си на 100 най-влиятелни личности в света за миналата година.

Тя започва да се занимава с бойни изкуства на 7-годишна възраст, а на 13 вече се състезава професионално за Иран и печели множество медали.

През 2020 година Ализаде бяга от родината си и започва да тренира в Европа като бежанец.

"Имах този шанс да отстоявам правата на жените, особено на жените в Иран. Можех да представям всички бежанци по света. Това беше чест за мен. Прекрасно е да видиш млади момичета с различно минало да се състезават. Мисля, че е важно жените да бъдат представени във всички области. Това им дава надежда, че те ще получат равни възможности, ще могат да се развият в бъдеще и да постигнат целите и мечтите си", коментира още таекуондистката на страниците на British Vogue.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Рилския манастир отслужиха панихида в памет на цар Борис III
В Рилския манастир отслужиха панихида в памет на цар Борис III