НОВИНИ

Кои области у нас са в грипна епидемия и какво трябва да знаем за грипа?

Цанка Николова
от Цанка Николова
13:40, 25.01.2023 (обновена)
64991
Чете се за: 08:37 мин.
Общество
области нас грипна епидемия знаем грипа обновява
Слушай новината

След две години, в които страната ни беше забравила за грипа, отделни общини в страната започнаха да обявяват грипна епидемия заради високата заболяемост.

Областите в страната, в които към момента е обявена грипна епидемия, вече са: Пловдив (18 до 30 януари), Ловеч и Габрово (за периода 18 до 29 януари), София-област (20 до 27 януари) и Ямбол (25 до 31 януари), Пазарджик (до 31 януари).

Към момента водещ по разпространение е грипният щам "Виктория", с който са заразени около 60% от заболелите, след него е щамът "Дарвин" с 30% и грип тип Б с 10% разпространение. Продължава и циркулацията на ковид, но в неособено високи нива.

От Столичната регионална здравна инспекция съобщиха, че София все още е далеч от приблизителния праг за обявяване на грипна епидемия.

София-град е далеч под прага за обявяване на грипна епидемия

Оперативният щаб във Варна реши, че няма нужда от обявяване на епидемия, защото има спад на заболеваемостта.

Няма да обявяват грипна епидемия във Варна, заболеваемостта спада

Област Бургас беше първата, която обяви грипна епидемия. Това се наложи заради резкия скок на заболелите от остри респираторни заболявания. Голяма част от тях са деца, а отделението за малки пациенти в бургаската болница е запълнено почти напълно. До 17 януари включително учениците в Бургас бяха в грипна ваканция. Областният щаб обаче реши, че данните позволяват отмяна на епидемичната обстановка, а учениците се върнаха в клас от 18 януари.

От 17 до 23 януари беше обявена грипна епидемия и в област Стара Загора.

В област Варна беше обявена грипна ваканция единствено в основно училище "Христо Ботев" в с. Аврен. Децата бяха спрени от занятия за периода 11 - 13 януари със заповед на РЗИ заради високата заболеваемост. С грип и грипни симптоми бяха 47% от учениците.

За периода от 18 до 24 януари на територията на областите Ловеч и Пазарджик бе обявена грипна епидемия във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип. За съответния период на обявена грипна епидемия учебният процес се преустановява в двете области.

В област Добрич бяха в грипна епидемия от 20 до 25 януари. Децата бяха във ваканция.

Проф. Радка Аргирова: Няма да се стигне до национална грипна ваканция

В област Пазарджик решиха да удържат грипната епидемия до 31 януари, но учебният процес се възстановява от утре.

Въвеждат се временни противоепидемични мерки: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в т.ч. засилване на контрол по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице, дезинфекция.

Къде учениците излизат в грипна ваканция и кога се връщат на училище?

От 25 януари, сряда, в грипна ваканция излизат и учениците от област Пловдив, обявиха от Областния оперативен щаб.

Децата няма да ходят на училище до вторник - 31 януари, а след това започва междусрочната ваканция. Така учениците в Пловдив и региона ще бъдат в почивка две седмици.

Област Габрово удължава грипната епидемия до 29 януари

В Габрово епидемията беше удължена до 29 януари като учебните занятия също са преустановени.

Обявяват грипна епидемия и в София-област

Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на София-област е обявена грипна епидемия, като временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 20 до 27 януари. Преустановяват се учебните занятия в училищата в присъствена форма на територията на Софийска област за периода от 23 до 27 януари, включително.

В Ямбол също обявиха грипна епидемия от 25 до 31 януари, след като през последната седмица броят на заболелите рязко се увеличи. Най-засегнати са децата до 4 години. Учениците излизат в грипна ваканция от 26 януари до 31 януари заради грипната епидемия.

Ангел Кунчев: До две седмици грипът ще обхване цялата страна

Пикът на грипната епидемия се очаква до две седмици. Към момента противоепидемични мерки се налагат по области, а не на национално ниво. РЗИ-тата по места обаче ежедневно наблюдават ситуацията. Към момента преобладаващи са щамовете от тип А - “Виктория” и “Дарвин”. На 9 януари в София е регистриран първият случай на грип - тип Б - при 15-годишно дете.

Грипът тип А и тип Б не се различават особено, основната разлика е във възрастта, тъй като от тип Б се разболяват предимно децата. Специалисти допускат, че още около месец ще нараства активността на грипната циркулация и след това около месец ще спада активно. Вероятно случаи ще има до март, а и до април.

А как всъщност да различим настинката, сезонния грип и COVID-19?

Признаците на настинка (обикновена настинка) са главно нарушено дишане през носа, кашлица и дращене в гърлото. В редки случаи може да се появяват лека температура, главоболие и отпадналост. Обикновено не настъпват усложнения и оплакванията отшумяват за няколко дни.

За разлика от настинката сезонният грип се характеризира с внезапна поява на висока температура, кашлица и болки в гърлото, придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите. Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на заболяването могат да включват обща слабост, втрисане, изпотяване, загуба на апетит, хрема и гадене. Най-честото усложнение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да се развие и инфекция на средното ухо. В редки случаи може да се стигне и до усложнения като възпаление на мозъка и на сърцето. Оплакванията, свързани със симптомите на сезонния грип, продължават повече от седмица.

При COVID-19 често срещани симптоми са кашлица и повишена температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща слабост, а с течение на времето и задух. Възможни са и други признаци на заболяване като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост, нарушения на обонянието или вкуса. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции. Особено уязвими за тежко протичане и усложнения при заразяване с грип или коронавирус са възрастните хора и тези с хронични заболявания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП и "Възраждане" ще сезират КС за новите реактори на АЕЦ "Козлодуй"
БСП и "Възраждане" ще сезират КС за новите реактори на АЕЦ "Козлодуй"
Германия потвърди, че ще достави танкове "Леопард 2" на Украйна
Германия потвърди, че ще достави танкове "Леопард 2" на Украйна