НОВИНИ

"Коридорите на раздора" - големият залог за постигане примирие в Газа

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
21:17, 23.08.2024
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Израелска делегация е в Кайро, за да преговаря за спиране на огъня в ивица Газа. Посредници в преговорите са Съединените щати, Египет и Катар, а ключова тема е искането на Тел Авив за траен контрол над два стратегически коридора в Газа.

Две ивици земя - едната с дължина 14, а другата - 6 километра, които минават напречно през ивицата Газа, са големият залог в преговорите за спиране на огъня след 10-месечната война между Израел и "Хамас". Контролът върху тези зони може както да ускори примирието, така и да разпали по-траен конфликт в района.

Причината е в разположението на двата коридора. Първият, "Филаделфия", представлява тясна буферна зона по границата между Газа и Египет. Тел Авив пое контрола над него през пролетта, за да пресече снабдяването на "Хамас" по тайните тунели под коридора. Надеждата, че премиерът Нетаняху ще изтегли войските от нежеланата и от Египет близост до границата, се оказа напразна.

"Израелските въоръжени сили са ликвидирали над 17 хиляди от предполагаемите 30 или 40 хиляди терористи от армията на "Хамас". Ето защо коридорът Филаделфия на границата между Египет и Израел, който е и основната мрежа за снабдяване на "Хамас", е толкова важен. Съобщенията, че премиерът се е съгласил да се оттегли от коридора Филаделфия, не са верни", каза Давид Менсер, говорител на израелското правителство.

Коридорът "Нецарим" е тясната зона, която преминава от Израел до Средиземно море и разделя Газа на северна и южна част. Кабинетът на Нетаняху твърди, че само трайно присъствие на израелските военни в този участък ще попречи на завръщането на бойци на "Хамас" в северната част на анклава. Опасенията на "Хамас" са, че всяко продължително присъствие на Израел в Газа ще е равносилно на военна окупация.

"Ние оказваме военен натиск върху "Хамас". Знаем, че това върши работа. Само когато огънят опари краката им, те преговарят сериозно за освобождаване на заложниците. Ето защо продължаваме да действаме така", заяви Давид Менсер, говорител на израелското правителство.

По данни на ООН около 90 процента от жителите на ивицата Газа са разселени след заповедите за евакуация, които Израел издаде 12 пъти само през август.

"Израелската армия ни кара да се евакуираме от една зона в друга. Такава е ситуацията в Газа. Няма надежда преговорите да помогнат. Катар и Египет са само посредници, те не оказват натиск върху Израел. А ние тук плащаме цената за всичко", обясни Мохамед ал Халид.

През последното денонощие израелските сили проникнаха в още райони в централната и южната част на Газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почит в памет на жертвите на тоталитарните режими
Почит в памет на жертвите на тоталитарните режими