НОВИНИ

Косовският парламент ще гласува състава на новото правителство

косовският парламент гласува състава новото правителство
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:28, 03.06.2020
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Парламентът на Косово ще проведе извънредно заседание днес, на което ще гласува предложението на кандидата на Демократичен съюз на Косово (ЛДК) Абдула Хоти за състава на новото правителство. Заседанието ще започне в 11 ч.

В понеделник Конституционният съд на Косово обяви решение, с което постанови за законен мандата на кандидата за премиер от редиците на втората класирана партия на последните избори, ЛДК, от президента Хашим Тачи.

ЛДК и Хоти заявиха, че са осигурили необходимото мнозинство от 61 гласа в парламента след вот на недоверие на предишното правителство на 25 март, водено от лидера на Движение Самоопределение Албин Курти.

Постигнато е коалиционно споразумение с опозиционния Алианс за бъдещето на Косово (AAK) на Рамуш Харадинай и Социалдемократическата инициатива (Нисма) на Фатмир Лимай, както и с партиите на сръбските и други етнически общности, които не са мнозинство.

Въпреки че не отговори на няколко призива на Тачи за номиниране на кандидат за ново правителство, ДС оспори правото му да даде мандата на друг, освен на партията, спечелила изборите, аргументирайки се, че ново правителство може да бъде съставено едва след новите избори, което трябва да стане след преминаването на пандемията.

Управляващото ДС обяви, че ще реагира на днешното заседание на парламента "в съответствие с мандата, получен от гражданите", но отказа да отговори на въпросите на журналисти какви действия ще предприеме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха републиканското по шахмат
Отложиха републиканското по шахмат
Карлсен остава непобедим на шахматната дъска и след турнира "Мемориал Щайниц"
Карлсен остава непобедим на шахматната дъска и след турнира "Мемориал Щайниц"