НОВИНИ

Кралска сватба в Йордания

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:00, 01.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Поданиците на йорданския крал Абдула ликуват днес. Неговият 28-годишен син Хюсеин сключва брак с 29- годишната си избраница Раджва ал Саиф. Денят е обявен за празничен.

Сватбената церемония е в двореца Захран в столицата на хашемитското кралство Аман. В същия дворец са се женили бащата на принца Абдула и майка му Рания, както и неговият дядо - покойният крал Хюсеин.

Улиците на Аман са изпълнени с плакати с ликовете на двамата младоженци. Мерките за сигурност са засилени. Йорданците ще могат да видят кортежа на бъдещите си крал и кралица от червени джипове, които ще изминат 10 километра по улиците на града.

Първата дама на САЩ Джил Байдън и няколко членове на кралски семейства от цял свят заявиха, че ще присъстват, сред които кралят и кралицата на Нидерландия.

Изненадващо в Йордания пристигнаха и британският принц Уилям и съпругата му - принцесата на Уелс Кейт. Сватбата идва след труден период за йорданската монархия, включващ публичен разрив между краля и неговия полубрат. Някои коментатори тълкуват националните тържества като начин за укрепване на обществената подкрепа в момент на постоянни икономически трудности.

Монарсите на Йордания се ползват с дългогодишна подкрепа от страна на Запада като лидери със стабилизиращо влияние в неспокоен регион.

Принц Хюсеин беше обявен за престолонаследник от баща си през 2009 година, когато е на 15 години. Младият мъж следва стъпките на баща си, като се обучава в Сандхърст, престижната британска Кралска военна академия, преди да учи история в университета Джорджтаун във Вашингтон.

Йорданският престолонаследник споделя редовно в своя акаунт в Инстаграм, последван от четири милиона абонати, снимки от походи, военно обучение и кралски приеми.

Раджва Ал Саиф е завършила архитектура. Тя е живяла и работила в Лос Анджелис. Баща ѝ е основател на една от най-големите строителни фирми в Саудитска Арабия, а майка ѝ е роднина на саудитския крал Салман. Хюсеин и Ал Саиф са били представени един на друг от техен общ познат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров се класира за третия кръг на "Ролан Гарос"
Григор Димитров се класира за третия кръг на "Ролан Гарос"
УЕФА може да изхвърли Барселона от европейските клубни турнири
УЕФА може да изхвърли Барселона от европейските клубни турнири