НОВИНИ

Кристина Щерева: БАРТ ще играе основна роля в комуникацията между клубове, родители и БФТ

кристина щерева барт играе основна роля комуникацията клубове родители бфт
bnt avatar logo
от БНТ
11:50, 07.03.2023
Чете се за: 08:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Сдружение „Българска Асоциация на Родителите на Тенисисти" (БАРТ) е неправителствена организация на родителите на деца и младежи, практикуващи тенис на корт, която свързва и обединява всички заинтересовани страни в съвместна работа и партньорство с цел успешното развитие на детско-юношеския тенис в България. Специално интервю за сайта на БФТ даде Кристина Щерева, член на УС на БАРТ.

- Г-жо Щерева, какво е БАРТ и кой стои зад нея?

- БАРТ е „Българска Асоциация на Родителите на Тенисисти". Ние сме родители на деца - активни състезатели по тенис в различни възрастови категории, които се събрахме от общата идея да подобрим тенис средата в България. Така основахме и нашaтa асоциация, която регистрирахме миналата година като неправителствена организация. В БАРТ вярваме, че можем да обединим родителите на деца и младежи, практикуващи тенис на корт в цялата страна, както и да ангажираме всички заинтересовани страни в съвместна работа и партньорство с цел успешното развитие на детско-юношеския тенис.

- Какво наложи създаването на тази Асоциация?

- Ако трябва да отговоря с едно изречение, ще кажа, че от една страна са неволите, с които се сблъскваме като родители на тенисисти, от друга страна е липсата на приобщаваща тенис среда в България, която да създава постоянна мотивация за развитие на децата. Всички знаем колко важна роля има родителя в изграждането на един успешен спортист, но той ако няма нужната информация, подкрепа и увереност от самото начало или в определени етапи от спортното развитие на детето му, вероятността да направи много грешки е голяма или да се откаже по пътя си в най-неподходящия момент. Много родители тепърва прохождат в тениса и изобщо нямат представа какво ги очаква като време, енергия, финанси, отдаденост, дори и адекватно поведение в различни ситуации.

С БАРТ искаме да запълним тези липси, като споделяме опит и нужната информация по различни канали и чрез програма от многообразни инициативи.

Като краен ефект гоним повече деца на корта, по-уверени и спокойни родители, повече успешни състезатели.


- Какви са целите на БАРТ?

- В БАРТ сме си поставили както дългосрочни, така и краткосрочни цели, които във времето ще следваме и постигаме, но като приоритети за момента са: да изградим структурата на БАРТ по региони; да привлечем повече активни родители; да допълним и обогатим детско-юношеския календар на БФТ с още състезания за 2023г. За тази година планираме да организираме обучения и семинари за родители, които засягат ролята на родителя на тенисист, физическа, кондиционна и ментална подготовка, възстановяване и сън, както и срещи с други родители на родни звезди в тениса.

В малко по-дългосрочен план ще работим усилено за подобряване на тенис инфраструктурата, особено в по-малките градове; търсене на източници за допълнително финансиране на повече деца, както и изграждане на мрежа от контакти с други международни родителски асоциации в тениса.


- Как и от къде могат родителите да научат повече за БАРТ или да се свържат с вас?

- Всеки, който иска да разбере повече за асоциацията, да стане член, наш партньор или дарител може да посети нашия сайт: www.btpa.bg. Ние в момента работим по създаване и обогатяване на съдържанието в него. На сайта сме посочили имейл адресите на членовете на УС на БАРТ и в зависимост от въпроса/темата, всеки може да избере на кого да пише. Отделно само за родителите имаме и затворена група във Фейсбук, в която всеки родител на тенисист може да се присъедини при желание. Името на ФБ групата е: " БАРТ - Българска Асоциация на Родителите на Тенисисти".

Тази седмица ще отворим ФБ и Инстаграм страници, чрез които също ще можем да комуникираме с всички.


- Как може един родител да стане член на БАРТ, има ли някакви ограничения или критерии?

- Всеки родител на дете, което се занимава с тенис, независимо дали е за забавление или се състезава, както и всеки родител, който обмисля този спорт за свое дете в близко бъдеще, може да стане наш член. Единствено трябва да влезе на сайта ни www.btpa.bg и да се регистрира чрез формата ни за регистрация.


- Какво най-скоро можем да очакваме от БАРТ?

- В момента работим в три направления: 1) Стартиране на активна комуникация и увеличаване на родители-членове на БАРТ, както и партньори, които имат желание да ни помагат и заедно да работим 2) Формиране на координационна структура на БАРТ по региони – във всеки регион ще имаме по един/двама родители, които ще бъдат координатори на БАРТ и ще имат активна комуникации с родителите на локално ниво, както и ще ни помагат с организацията на местни проекти 3) Изготвяне на календар на ЛИГА БАРТ за 2023г. , който ще включва допълнителни състезания към календара на БФТ за следните възрасти: до 10, 12, 14 и 16 години и разбира се стартиране на подготовката за първото състезание.


- Как виждате връзката ви с БФТ?

- Нашето желание е да работим активно и ефективно с БФТ като добри и дългосрочни партньори. Искаме да има регулярна и открита комуникация между нас, но най-важно е да има реални действия, с които да показваме, че сме полезни на децата и усилията ни са в правилната посока.

Вече имаме сериозно представителство на БАРТ в редиците на Федерацията, участвайки в УС, Техническата и Дисциплинарната комисия, което ни дава сигнал, че ще бъдем чувани, ще се взима под внимание и нашето мнение или предложения, както и ще се разчита на нашата подкрепа и активност.

Ние разбира се като организация, представляваща родителите на тенис-децата в България, ще се ангажираме да помагаме с конструктивна обратна връзка към БФТ, касаеща провели се състезания или други инициативи на Федерацията, нови идеи или проекти, както и осигуряване на нови източници за допълнително финансиране на децата. БАРТ ще играе и основна роля в подобряване на комуникацията между клубове, родители и БФТ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение по оста Пекин-Вашингтон: Си Дзинпин обвини САЩ, че "ограничават Китай"
Напрежение по оста Пекин-Вашингтон: Си Дзинпин обвини САЩ, че "ограничават Китай"
България разгроми Италия на старта на тенис турнир до 12 г. в Израел
България разгроми Италия на старта на тенис турнир до 12 г. в Израел