НОВИНИ

Кулеба пред "Светът и ние": Политиците, отказващи военна помощ, създават проблеми за страната си

bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 20.04.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Позицията на българското правителство е странна - някои членове са "за", а други "против" изпращането на военна помощ за Украйна, така че е в ръцете на българския кабинет да реши дали да предостави оръжие или не. Това заяви в "Светът и ние" украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба.

"Всеки път, в който ни се отказва военна помощ, това са повече възможности за Русия да убива наши граждани, да унищожава домовете им и да ограбва собствеността им. Така че тези, които говорят открито или тайно срещу изпращането на оръжия в Украйна, споделят вината", заяви Кулеба.

В ефира на БНТ Кулеба се обърна към политиците, които говорят против осигуряването на военна помощ за Украйна:

"Тези, които говорят против предоставянето на оръжия, създават проблеми за собствената си страна. Ако войната не приключи, бежанският и икономическият натиск ще се увеличават, така че във ваш интерес е да ни помогнете - бежанците ще се върнат у дома си и мирът ще бъде възстановен", подчерта той.

Украинският външен министър добави, че към момента страната му оценява като нисък риска от използване на ядрени оръжия от страна на Русия в Украйна и призова хората да не се поддават на страха.

"За момента мислим, че рискът е нисък. Разбира се, не знаем какъв ще е вдругиден, но не трябва да позволим на страха да диктува как да се държим. Това би означавало, че Русия вече е победила", заяви Кулеба.

В студиото на "Светът и ние" Дмитро Кулеба очерта нещата, за които страната му не е склонна да направи компромис в преговорите с Русия:

"Украйна няма да се откаже от териториалната си цялост, от правото си сама да решава външната си политика. Няма да позволим на руската армия да остане в териториите, окупирани след 24 февруари - това са червени линии, които не можем да прекосим. Преговорите започнаха с ултиматум от Русия - когато Русия престане да поставя ултиматуми, а започне да предлага решения, може да имаме някакви резултати", каза той.

Дмитро Кулеба сподели още, че семейството му се намира на безопасно място и той няма да прекара великденските празници с тях.

"Искам да пожелая Светъл Великден и мир на всички българи. И имам християнска молба - молете се за Украйна и накарайте вашите политици да вземат правилното решение", каза той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кремъл: Забраната за руските тенисисти на "Уимбълдън" е неприемлива
Кремъл: Забраната за руските тенисисти на "Уимбълдън" е неприемлива
Кирил Борисов на финал на европейското по бокс за младежи след нокаут в първия рунд
Кирил Борисов на финал на европейското по бокс за младежи след нокаут в първия рунд