НОВИНИ

Либийските мъчители трябва да платят 500 000 лв. на Нася Ненова

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:28, 14.01.2021
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
либийските мъчители платят 500 000 нася ненова
Снимка: БНТ/Архив
Слушай новината

Върховният касационен съд отказа да се занимава с делото, което Нася Ненова заведе срещу мъчителите си по време на СПИН процеса в Либия. По този начин остава в сила решението на Апелативния съд София, с което либийските граждани са осъдени да платят 500 000 лева обезщетения на Ненова.

Според върховните съдии Марио Първанов, Илияна Папазова и Майя Русева първите две инстанции са анализирали правилно законодателството на Либия при преценката на решението си. В казуса няма съществен правен проблем, който да налага произнасяне на ВКС. Отбелязано е, че Гражданският кодекс на Либия предвижда, че когато няколко лица са отговорни за вредата, тяхната отговорност е солидарна. Обезщетението в либийското гражданско право обхваща както имуществени, така и неимуществени вреди.

Споменава се още, че и Ислямското религиозно право Шериат приема и урежда обезщетение за вреди, настъпили поради прегрешение по отношение свободата на трето лице, честта му, репутацията му, социалното му положение или финансовия му статус.

Освен това по делото детайлно е установено на какви мъчения е била подлагана Нася Ненова. Била е държана при унизителни условия и това е установено и от Комитета по правата на човека.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пусната е обществена поръчка за още 6 станции на метрото
Пусната е обществена поръчка за още 6 станции на метрото
Гърция предаде Йоско Костинбродския на българските власти
Гърция предаде Йоско Костинбродския на българските власти