НОВИНИ

Майката на 17-годишно момче, починало в "Пирогов", твърди, че детето й е станало жертва заради пари

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:56, 17.01.2024
Чете се за: 08:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В писмо до Здравното министерство, Изпълнителната агенция "Медицински надзор" и медиите Диана Ангелова посочва, че синът й е опериран от тумор, за който по-късно разбира, че не е премахнат напълно. Майката посочва още, че е била поставена и грешна клапа на нейния син.

Диана Ангелова твърди, че нищо от описаното в медицинската документация на сина й не е вярно. И допълва, че всеки лекар пише това, което го оправдава – него или клиничната пътека, по която ще получи повече средства.

Диана Ангелова пише, че когато е бил констатиран проблем със сина й Максим, всички лекари неврохирурзи, с които се е консултирала, са били категорични, че първо трябва да се оперира туморът, а в последствие, ако се наложи, да се постави клапа.

"При Максим това стана по обратен ред, защото още с приема ни в "Пирогов" д-р Захаринов разбра, че сме готови на всичко, че знаехме, че е спешно и трябва да направят нещо, ние им бяхме в ръцете и пряко, и преносно, а за тях с клапата ще е по-изгодно, защото ще вземат повече пари и затова, въпреки че не беше наложително. Какво ще ми кажете за това, че д-р Захаринов реши да сложи клапа на сина ми още в първия момент, в който ни видя? Та, в кабинета си той не успя да отвори диска с образните изследвания, за да види тумора му, но вече ме убеждаваше, че трябва клапа! За която трябва да подам документи към Комисия в НЗОК. Защо!?", допълва още майката.

Майката посочва в писмото си, че е била поставена и грешна клапа на нейния син.

"Когато екипът на проф. Габровски в лицето на д-р Илков ме излъгаха, че ще му настроят клапата на някакво междинно състояние 170 mmH2O, както и че "е оставил клапата незаключена", а в последствие се оказа съвсем друго!? Защо никой не ми каза, че са му сложили такава клапа, която няма такава "междинна опция" изобщо!? Защо експериментираха с детето ми? Защо злоупотребиха с майчиното ми доверие и безсилието ми пред болестта?!", пита още Диана Ангелова.

В последствие майката разбира, че туморът на сина й не е бил премахнат изцяло.

"Операцията за премахване на тумора на сина ми беше на 20.10.2021 г., продължи около четири часа, според лекарите била кратка за такава операция. В последствие разбрах, че туморът не е отстранен изцяло, понеже мястото, на което е разположен, не позволявало. Ако е така, защо никой не ми го каза преди операцията?! Защо никой не беше честен да ми каже, че тук толкова могат!? След операцията лично д-р Захаринов дойде и ми каза, че се налага детето да остане за един ден в реанимация за възрастни, но няма нищо страшно, всичко с операцията било наред, „той просто е вдигнал температура до 38 градуса и утре ще го свалят в отделението“.

"Попитах д-р Захаринов как е минала операцията, какво ще се случи с остатъка от тумора? Д-р Захаринов все едно нямаше нищо необичайно, с възможно най-бездушния си тон ми съобщи, че „по предварителна хистология е злокачествено, какво да Ви кажа, с две думи няма шанс да живее, да не се надявате“. Преди операцията, никой не благоволи да разговаря с мен, да ми обясни какви може да са последиците от нея, такава опция никога не бе обсъждана, дори споменавана. Каква е тази „предварителна хистология“? Има ли я описана в документите? Вие проверихте ли това? Не мога да Ви опиша как се почувствах – в прав текст ми казват, че детето ми умира и няма смисъл от нищо. Поведението им беше същото – няма смисъл да се полагат грижи, нали е отчетено финансово, какво се случва няма значение."

По думите на майката след излизане на окончателната хистология на тумора на Максим, се оказало, че той не е злокачествен, от него не се умира, напротив при добре проведено лечение има висок процент на преживяемост с години.

Налага се и втора операция за смяна на първоначално поставената клапа, пише майката.

В писмото се посочва, че след втората операция момчето вдига висока температура и няколко пъти повръща, а персоналът остава безразличен към отток на ръката. Почти месец след операцията никой не е свалил и конците от корема му, а по главата му има конци, които са отрязани, но не и извадени, допълва жената.

Диана Ангелова посочва в писмото си и че е било уговорено да бъдат приети в “Пирогов”, но когато пристигнали, никой не знаел за това. Допълва и че е платила за онлайн консултация с проф. Габровски и за избор на екип, в който той да участва. По думите й обаче той въобще не се поинтересувал от състоянието на 17-годишното момче.

"Знаете ли какво е да виждате как детето Ви гасне, а с дни да не се появява лекар - специалист? Аз платих избор на екип, за да участва проф. Габровски в операцията на сина ми, след нея той нито веднъж не дойде да види как е оперираният от него пациент! Нито веднъж! Когато се опитах да го причакам и да говоря с него всеки път срещах въпроса: „А, кой е Максим?!“. Плащах за онлайн консултации на сайта му, въпреки че синът ми беше в болницата, където той работи! Това редно ли е? Нормално ли е? Какво контролирате и проверявате Вие, измислените от тях документи?! Няма да се изненадам, ако в тях пише, че е идвал, че се е грижил, ако някъде се е подписвал, нали в тази болница ги съставят тези документи, нима очаквате да си разкрият грешките?! Нужно ли е за всичко да плащам такса за екип, при положение, че проф. Габровски не се вясна нито веднъж при сина ми? Как той осъществи постоперативна грижа? Вие това проверявахте ли го?”

Диана Ангелова твърди, че болницата взима такса „придружител“ за близките на пациентите, които искат да бъдат до тях, докато са принуждавани да спят по коридорите.

"През цялото време ми се създаваше усещането, че очакват да им предложа повече пари, за да се ангажират и погрижат за детето ми. Мои познати ми споделиха, че синът им е лежал в Неврохирургията за възрастни и на ръка са давали пари на лекарите, за да им обърнат внимание. Вярвайте ми, ако имах повече – бих дала, но не само нямах, но и не смятам, че е човешко за хора в това положение да бъдат унизявани и принуждавани на това!”

Диана Ангелова пише още, че хигиената е била под всякаква критика. В стаята заедно с нея и сина й дори били настаналили дете с грип А, от което те се заразили. Престоят на двамата в болницата съвпада и с пандемията от COVID-19, когато контактите бяха ограничени. Диана Ангелова твърди, че сама е дезинфекцирала стаята заради немарливост на санитарите.

БНТ изпрати искания за позиции до Министерството на здравеопазването и до "Пирогов". До момента на публикуването на текста няма получени отговори.

Цялото писмо на Диана Ангелова вижте тук.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофата в "Дианабад": На шофьора му е прилошало
Катастрофата в "Дианабад": На шофьора му е прилошало
Николай Костов: От резултата не сме доволни, но играта беше много добра като за първа проверка
Николай Костов: От резултата не сме доволни, но играта беше много добра като за първа проверка