НОВИНИ

Макс Верстапен е новият световен шампион във Формула 1 след страхотна драма

макс верстапен новият световен шампион формула страхотна драма
bnt avatar logo
от БНТ
16:42, 12.12.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Макс Верстапен сложи край на доминацията на Люис Хаимлтън и Мерцедес във Формула 1 и спечели световната титла за сезон 2021, правейки го по възможно най-драматичния начин - в последната обиколка на Гран При на Абу Даби.

Състезанието на "Яс Марина" премина през редица обрати, но в крайна сметка нидерландецът дочака своята възможност, за да изпревари своя съперник в последния тур на надпреварата.

За съжаление в битката за титлата отново бяха намесени рейс директорът Майкъл Маси и стюардите, чиито решения станаха обект на критики още от самия старт.

В началото на надпреварата Люис Хамилтън потегли по-добре от 2-та позиция и изпревари Верстапен, който в завой №6 опита да си върне позицията. Битката между двамата доведе до напускането на пистата на Хамилтън, който пресече шикана и се върна начело на колоната.

От Ред Бул обаче счетоха, че британецът е спечелил предимство, напускайки пистата и поискаха Люис да получи наказание. Техните искания обаче не бяха уважени от стюардите, които обиколка по-късно оповестиха, че няма нужда от преразглеждане на ситуацията.

В следващите обиколки Хамилтън контролираше събитията на пистата, като поддържаше една стабилна разлика пред Верстапен и макар в края Макс да сложи нови гуми, изглеждаше, че британецът без проблем ще стигне до победата.

Пет обиколки преди края обаче настъпи истинската драма. Никола Латифи катастрофира със своя Уилямс и това доведе до излизането на кола на сигурността.

От това се възползваха Ред Бул и веднага повикаха Верстапен в бокса за смяна на гуми, докато Хамилтън остана на трасето.

При излизането си от пита Макс продължи да се движи 2-ри зад Хамилтън, но между двамата имаше 4-5 автомобила, които бяха изостанали с една обиколка.

От рейс контрола първоначално обявиха, че тези пилоти няма да получат възможността да вземат своите места в колоната, което правеше задачата на Верстапен да стигне до първото място почти невъзможна. Обиколка по-късно обаче стюардите промениха решението си и изостаналите болиди получиха право да изпреварят колата за сигурност, което на практика позволи на Верстапен да бъде плътно до Хамилтън.

Колата за сигурност се прибра в 57-та обиколка, което означаваше, че състезанието ще бъде възобновено за един единствен тур.

Макс Верстапен се възползва от тази ситуация и изпревари Хамилтън в завой №5, след което удържа опитите за контраатака на Люис, за да пресече финала като победител, с което си осигури и своята първа световна титла в кариерата.

Хамилтън остана 2-ри, а с 4-то място на Валтери Ботас Мерцедес си осигуриха осма поредна титла при конструкторите.

Кими Райконен, за когото това беше последен старт в кариерата му във Формула 1, за съжаление не успя да завърши, след като проблеми със спирачките го принудиха да се оттегли от състезанието.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири са вече жертвите на инцидента в Сицилия
Четири са вече жертвите на инцидента в Сицилия
ЦСКА нанесе първа загуба на Черно море от септември и се откъсна пред "моряците"
ЦСКА нанесе първа загуба на Черно море от септември и се откъсна пред "моряците"