НОВИНИ

Макс Верстапен може да стане шампион във Формула 1 още в събота

Макс Верстапен
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
19:06, 04.10.2023
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Пилотът на Ред Бул във Формула 1 Макс Верстапен може да си осигури трета шампионска титла още тази събота по време на спринтовото състезание за Голямата награда на Катар – рядко срещана развръзка в надпреварата, в която обикновено титлите се печелят в неделя, но не и прецедент в спорта.

Верстапен е лидер в класирането при пилотите с 400 точки, а втори е съотборникът му от Ред Бул Серхио Перес с 233 точки в актива си.

Бразилецът Нелсън Пикет, трикратен шампион през 80-те години и баща на половинката на Макс Ферстапен Кели, спечели две от титлите си в събота, а третата в петък.

Първият трофей за Пикет през 1981 г. дойде в последния кръг на сезона в Лас Вегас на 17 октомври, събота. Втората титла през 1983 г. бе осигурена в Република Южна Африка на 15 октомври, отново в съботно състезание. Триумфът през 1987 г. бе подсигурен в Япония, когато съотборникът му от „Уилямс“ и съперник за шампионската титла Найджъл Менсъл, който стана първи през 1992 г., претърпя катастрофа в петък на пистата „Сузука“.

Пикет не спечели точки в последните две състезания в Япония и Австралия, но това нямаше значение, тъй като Менсъл бе извън строя.

Първото състезание от световния шампионат на пистата „Силвърстоун“ през 1950 г. също се провежда в петък в присъствието на кралски особи, а Гран при на Великобритания се провежда в този ден от седмицата до 1977 г. Последното основно състезание от шампионата, което се провежда в събота е Гран при на Република Южна Африка през 1985 г., когато е спечелено от Менсъл.

100-километровият спринт в Катар, който предстои тази събота, предлага първата възможност за Макс Ферстапен да вземе трите точки, от които се нуждае, за да си осигури титлата. Победителят получава осем точки, а осмият – една.

Ако Ферстапен, победител в два от трите спринта до момента този сезон, завърши до шесто място в събота, тогава мексиканският му съотборник и съперник за трофея Серхио Перес ще бъде математически аут от надпреварата.

Ферстапен води със 177 точки на Перес, а до края остават 180 точки, които могат да бъдат спечелени в последните шест кръга и 146 след състезанието в Катар.

Перес трябва да завърши поне втори в спринта, но дори Ферстапен да не спечели точки, а мексиканецът победи, титлата ще отиде при нидерландеца, ако той финишира поне осми в основното състезание.

Три състезания ще бъдат проведени в съботен ден през следващата година – в Бахрейн, Саудитска Арабия и Лас Вегас, а ще има и три спринтови надпревари в събота. Тази година Гран при на Лас Вегас на 18 ноември също ще бъде в събота вечер.

В миналото състезания са се провеждали в понеделник и петък, понякога, за да се избегне застъпване в програмата или с надеждата за привличането на по-голяма аудитория. Такъв е случаят от 1972 г. в Испания, когато стартът се провежда в понеделник 1 май.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Насочи пистолета към мен и после стреля във въздуха" - свидетелски разказ за заложническата криза във Вълково
"Насочи пистолета към мен и после стреля във въздуха" - свидетелски разказ за заложническата криза във Вълково
Васил Велев: Държим на прозрачност на процедурите по инвестиции във въглищните региони
Васил Велев: Държим на прозрачност на процедурите по инвестиции във въглищните региони