НОВИНИ

Макс Верстапен триумфира в Гран при на Испания във Формула 1

Макс Верстапен
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:37, 04.06.2023
Чете се за: 05:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Нидерландският пилот на Ред Бул Макс Ферстапен спечели състезанието за Голямата награда на Испания, седми кръг за сезона във Формула 1. Времето, за което той завъртя пълните 66 обиколки, бе 1 час, 27 минути и 57.940 секунди.

За световния шампион от последните двe години това бе победа номер пет през сезона, като тя дойде напълно безпроблемно. На пистата в Барселона Ферстапен потегли от полпозишън и след като на първия завой влезе пред пилота на Ферари Карлос Сайнс-младши, до края на състезанието караше на чиста писта пред себе си. Така той донесе и седмия пореден успех на Ред Бул от началото на кампанията, с което затвърди пълното надмощие на тима си при конструкторите.

Почетната стълбичка се допълни от британците Люис Хамилтън и Джордж Ръсел от отбора на Мерцедес, като Ръсел успя да запази мястото си в битка в последните обиколки с втория пилот на Ред Бул Серхио Перес. Мексиканецът караше с чисто нови гуми в последните десетина обиколки, но намаше нужното време, за да стопи 9 секунди пасив от Ръсел.

Представянето на Хамилтън, който бе определен за "Пилот на деня", и на Ръсел дава надежди, че през втората половина от сезона Мерцедес може да окаже някаква съпротива на Ред Бул и да създаде някаква интрига за някоя от двете титли - при конструкторите или при пилотите. Хамилтън остана на 24.090 секунди от Ферстапен, докато Ръсел остана на 32.389 секунди. Перес пък финишира на три секунди и половина от Ръсел.

Пети се нареди представителят на домакините Карлос Сайнс, а шести и седми завършиха двамата пилоти на Астън Мартин - канадецът Ланс Строл и испанецът Фернандо Алонсо. Строл бе първият, който остана на повече от минута от Ферстапен, а само завършилите до 12-о място не бяха затворени с обиколка от победителя.

Днешното състезание премина без особени инциденти, за което говори и фактът, че всички 20 пилоти видяха карирания флаг на финала. Освен това очакваният дъжд над Каталуня така и не заваля, което определено лиши надпреварата от допълнителен драматизъм.

Един от малкото по-сериозни инциденти дойде веднага след старта, когато британецът Ландо Норис с "МакЛарън" се заби на един от първите завои в лявата задна гума на Хамилтън. Седекратният световен шампион се отърва без поражения от удара, но предното крило на Норис пострада и той трябваше да влезе в бокса за смяна още в края на първия тур.

Малко преди края на състезанието пък Фернандо Алонсо се размина на косъм със сблъсък с предпазната стена на старт-финалната права. Испанецът имаше по-високо темпо от бившия си съотборник в тима на Алпин Естебан Окон. Французинът опита много опасна маневра в опит да запази позицията си, като едва не извади от трасето Алонсо. Бившият пилот на Рено и Ферари обаче показа, че и на 41 години продължава да има отлични рефлекси и не само се опази от удар, но и размина Окон.

В генералното класиране при пилотите води Ферстапен със 170 точки. Втори със 117 е съотборникът му Серхио Перес. На трета позиция с 99 точки е Фернандо Алонсо. По-надолу следват Хамилтън с 85 точки, Ръсел с 65 и Сайнс с 58.

При конструкторите първи е тимът на Ред Бул с 287 точки. На второ място излезе Мерцедес със 152 точки, пред Астън Мартин със 134 и Ферари със 100.

Следващото състезание от календара е Гран при на Канада на 18 юни.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столтенберг към Ердоган: Швеция изпълни задълженията си за членство в НАТО
Столтенберг към Ердоган: Швеция изпълни задълженията си за членство в НАТО
Поройните валежи в Монтанско наводниха десетки къщи и дворове
Поройните валежи в Монтанско наводниха десетки къщи и дворове