НОВИНИ

Манфред Вебер пред БНТ: Планът за европейската икономика ще даде стимул за възстановяване

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:36, 08.06.2020
Чете се за: 02:41 мин.
Политика

Целта на плана за възстановяване на европейската икономика е да осигури устойчив растеж, категоричен е лидерът на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер. В интервю за БНТ той подчерта, че България ще получи сериозна подкрепа и препоръча страната ни да инвестира в инфраструктура, туризъм и научно-изследователска дейност.

С Манфред Вебер разговаря Иво Никодимов.

Урсула фон дер Лайен и ЕК обявиха план от 750 млрд. евро за възстановяване на европейската икономика. Всички оцениха този план като амбициозен, сравняват го с "Планът Маршал" дори. Какви са шансовете този план да получи одобрението на Европейския съвет?


Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в Европейския парламент: Основното в плана е, че заставаме зад европейската икономика и особено зад тези, които изискват повече помощ. Корона-кризата бе поразяваща, особено в Италия и Испания, и тя изисква мерки за възстановяване на икономиката. Трябва икономически стимул, който планът ще даде. Европейската солидарност също е много важен фактор за този план.

За какво, обаче, и как трябва да се инвестират тези пари, за да има ефект?

За нас, като Европейска народна партия, заедно с ГЕРБ, част от ЕНП - ние гледаме напред към бъдещето, а не назад към миналото. Искаме да гарантираме, че тези вложения ще осигурят растеж. Сега е много важно да представим плана пред хората, пред обществото, за да се получат конкретни приоритети. България участва в този процес. Нужно е да се създаде добра инфраструктура, трябва да се подпомогне туристическият сектор и е изключително важно да се задържат талантливите млади българи вътре в България. Също така смятам, че трябва да се инвестира в развойна и научна дейност. И, уверявам ви, ЕК вече работи в тази насока с българските власти.

На какви условия, обаче, трябва да отговарят страните? И по какъв начин върховенството на закона ще влияе върху парите, които ще могат да се получат за възстановяване?

Основна линия е да има върховенство на закона. Това е основно условие. Също така климатичните промени следва до някаква степен да бъдат застъпени в проектите. Това са основни фактори. Когато става дума за парите на данъкоплатците от цяла Европа, следва да сме особено внимателни тези основни условия да бъдат зачетени. Трябва да има действия против корупцията. Да се спазва принципът за върховенството на закона всячески. Трябва също така да съблюдаваме принципите за независимост на правораздаването. И тук трябва да подчертаем, че това не важи само за България, а и за Италия и за всяка една Европейска страна, без изключение.

Премиерът Борисов, с когото вие имате добър диалог, непрекъснато настоява Европа да обръща поглед и да подпомага и Западните Балкани. В тази ситуация с какво Европа и ЕС могат да бъдат полезни на Западните Балкани, които също пострадаха сериозно от тази криза? Особено държавите, чиито икономики са обвързани така или иначе с европейската?

Това е част от предложенията пред Комисията в момента. Наблюдаваме развитието на ситуацията и кризата в Западните Балкани. България има водеща позиция тук, в този диалог. Мария Габриел, например и ред други лица, отговорни лица. Западните Балкани са ключови за сигурността на Европа и по това няма противоречия в Съюза. Българското председателство на Европейския съюз насочи много вниманието към този регион. И вече е абсолютно ясно и прието в Европейския съюз не само, че вътре - нашата икономика ще бъде подпомогната, но трябва да се подпомогнат и Западните Балкани като част от този пакет. Европа, Европейският съюз е приятел на Западните Балкани и е насочена към тях. Други страни, като Русия - например, не бива да бъдат допускани да заемат един вакуум. За нас е ясно, че Западните Балкани географски са част от Европа и следва да се движат напред заедно, съвместно с Европа.

Последните дни ставаме свидетели на ново напрежение по границата между Гърция и Турция. Напрежение, което е породено от нова вълна на мигрантски натиск, която, понеже аз бях по тази граница в края на февруари и началото на март, то е доста по-тежко от това, на което станахме свидетели тогава. Каква трябва да бъде нашата обща реакция - на Европа?

Реакцията е ясна! Трябва сила! Трябва да бъдем пределно ясни в отговора си на това давление от страна на Турция. Нелегалната миграция е голям проблем. Ние трябва да предпазим нашите граници. На българо-турската граница виждаме работещи мерки против такъв натиск. И виждаме, че България играе сериозна роля в опазването на външната граница на Европейския съюз. Днес, благодарение на тези мерки, които са предприети в България, натискът е намален. България доказва, че е готова да пази външните граници. Следва да се отправи сигнал към Турция, че е неприемливо поведение, при което тя поставя отделни страни от Европейския съюз под натиск. И трябва на всяка цена да се предприемат всички мерки за предпазване на границата между Турция и Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш общински съветник: Свлачището при "Алепу" е умишлено създадено
Бивш общински съветник: Свлачището при "Алепу" е умишлено създадено
Криещият се Божков си зададе въпроса: Ще ме подкрепите ли за нов пoлитичeски проект?
Криещият се Божков си зададе въпроса: Ще ме подкрепите ли за нов пoлитичeски проект?