НОВИНИ

Марица не даде гейм на ЦСКА в първия мач от сблъсъка за титлата в женското волейболно първенство

Борил Гочев
от Борил Гочев
19:52, 17.04.2024
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
марица даде гейм цска първия мач сблъсъка титлата женското волейболно първенство
Слушай новината

Отборът на Марица Пловдив се наложи с 3:0 (25:19, 26:24, 26:24) гейма у дома срещу ЦСКА в първия двубой от финалната серия в Националната волейболна лига (НВЛ) за жени и така направи първата крачка към своята 10-а поредна титла на България.

В пловдивската зала "Сила" двата състава изиграха сравнително равностоен мач, в който обаче по-големият опит на маричанки направи разликата и позволи на волейболистките на Борислав Крачанов да се поздравят с чист успех.

Междувременно гостите от София определено могат да съжаляват за изпуснатите възможности във втората и третата част, когато "червените" имаха предимство в резултата, но в ключовите моменти не показаха достатъчно хладнокръвие, за да измъкнат поне гейм.

Двубоят започна равностойно, като домакините първи направиха опит да се откъснат в резултата при 9:5, което принуди треньора на гостите Юлия Иванова-Минчева да поиска прекъсване. Това даде отражение върху случващото се на игрището и „червените“ възстановиха равенството при 11:11. Столичанки дори за кратко взеха инициативата при 15:13, но „жълто-сините“ отговориха със серия от шест поредни точки след добра поредица от начални удари на Мария Кривошийска, която помогна на нейния тим да си върне контрола и да поведе с 19:15. В следващите минути пловдивчанки нямаха трудности да затворят откриващия сет с 25:19.

Втората част стартира по идентичен начин на първата, като отново Марица беше отборът, който пръв дръпна с няколко точки при 13:9 благодарение на силния си сервис. И този път обаче волейболистките на ЦСКА реагираха навреме, а на свой ред серия от начални удари на Димана Иванова им помогна да стигнат до пълен обрат и да поведат с 18:15. Въпреки тази ситуация състезателките на Борислав Крачанов не се смутиха и много бързо възстановиха равенството при 20:20. Така се стигна до заключителните епизоди от гейма, в които опитът на 9-кратните шампионки си каза думата, като те отразиха и сетбол, а в края атака в аут на Иванова подпечата и крайното 26:24 в полза на маричанки.

След равностойното начало на третия гейм „жълто-сините“ взеха лек превес при 9:5, но „червените“ отговориха със серия от 10:2, която им позволи да направят обрат и да поведат при 15:11. Последваха минути, в които столичанки съумяха да задържат водачеството и да поддържат крехка разлика в резултата, но все пак домакините се добраха до равенството при 21:21. ЦСКА съумя отново да поведе при 23:21, но и тук в решителните моменти вицешампионите показаха колебание и в крайна сметка Марица сложи точка на спора след 26:24.

Битката за титлата в Националната волейболна лига (НВЛ) при жените продължава с мач №2 от финалната серия, който ще се изиграе утре (18 април) отново в зала "Сила". Срещата е с начален час 18:25 и отново ще бъде излъчена НА ЖИВО по БНТ 3 и на bntsport.bg!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Крачанов пред БНТ: Фокусирани сме да надграждаме като отбор и да играем по-добре (ВИДЕО)
Борислав Крачанов пред БНТ: Фокусирани сме да надграждаме като отбор и да играем по-добре (ВИДЕО)
Българските отбори на шпага за младежи и за девойки завършиха 19-и на световното първенство по фехтовка
Българските отбори на шпага за младежи и за девойки завършиха 19-и на световното първенство по фехтовка