НОВИНИ

Мечките в парка край Белица се раздвижват след зимния сън

bnt avatar logo
от БНТ
20:59, 28.03.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Още
Слушай новината

Само за десет години мечките в България са намалели почти наполовина. В горите у нас са останали едва 600 кафяви мечки. Затова и най-мащабното събитие, посветено на опазването на природата - "Часът на Земята“, тази година продължава като "Месец на Земята“, а призивът е за опазване на мечките и тяхното мирно съжителство с човека.

В единствения у нас, а и на Балканите, Парк за танцуващи мечки край Белица в момента живеят 21 кафяви мечки, само две – Мима и Йета, все още спят зимен сън. Обитатели на парка идват тук, за да бъдат спасени – повечето от тях са отглеждани по крайно неподходящ начин, някои били танцуващи мечки, но през последните години са спасени и две малки мечета. Монти идва от частен хотел, а Теди е отглеждан в клетка за фазан в зоопарк в Република Северна Македония.

"Теди – той е най-новият ни обитател и същевременно най-младият. Той е на 5 години. В момента мечето е добре. Тази зима беше сам, защото до сега той никога не е бил на трева – за него това са неестествени условия. Той е живял в клетка в зоопарк, но условията са били неподходящи за него, така че му беше необходима определена адаптация", разказа Величка Тричкова от Парка.

Най-възрастните обитатели на парка са Стефан и Сейда - на 34 години, и двамата бивши танцуващи мечки, спасени от Сърбия. Сега се раздвижват след зимния сън и похапват свежи плодове и зеленчуци в личните си сектори. Дивите кафяви мечки също се събуждат гладни и изтощени, а малките мечета излизат в природата за първи път през пролетта.

Видите ли малки мечета трябва да бъдете много внимателни, с бавни крачки да се отдалечите и да запазите самообладание.

"Малките мечета са изключително привлекателни, човек би искал да ги пипне, да ги погали, но в никакъв случай не ги доближавайте", предупреди Величка Тричкова.

А през "Месеца на Земята“, който продължава до 22 април, природозащитниците призовават да бъдем закрилници на мечките у нас. Да пазим природата и да не изсичаме горите, които обитават, а ако срещнем мечка близо до населено място, да подадем сигнал до най-близката екоинспекция.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК: Срокът за обявяване на окончателни резултати от изборите ще бъде спазен
ЦИК: Срокът за обявяване на окончателни резултати от изборите ще бъде спазен
Световната търговия с оръжия отбелязва ръст въпреки пандемията
Световната търговия с оръжия отбелязва ръст въпреки пандемията