НОВИНИ

Министър Весела Лечева поздрави Йорданка Благоева за 50 години от световния й рекорд

министър весела лечева поздрави йорданка благоева години световния рекорд
bnt avatar logo
от БНТ
14:40, 23.09.2022
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Министър Весела Лечева поднесе плакет на Йорданка Благоева, която отпразнува 50 години от световния си рекорд в скока на височина. Постижението от 24 септември 1972 г. е първият световен рекорд за българската атлетика. Благоева преодолява 194 см. на турнира в Загреб 20 дни след Олимпийските игри в Мюнхен, където българката печели сребърно отличие. През 1974 г. подобрява и рекорда в зала със 192 см. Тя е носител и на бронзов олимпийски медал от Монреал 1976 г.

Тържеството в Музея на спорта уважиха редица олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, легендарни състезатели и треньори, деятели на спорта, журналисти и общественици. Всички те изтъкнаха не само големите успехи в атлетиката на Благоева, но и нейния принос за развитието на спорта в качеството й на пионер в спортната аеробика.

В емоционалното си изказване Благоева припомни станалото през есента на 1972 г. в Мюнхен и Загреб, благодари на всички, които са били с нея и са й помагали през годините.

„С това невероятно постижение беше сложено началото на много български рекорди, а примерът увлече поколения талантливи атлети – Христо Марков, Стефка Костадинова, Тереза Маринова са само част от тях. Даде самочувствието на нашите спортисти, че и те могат да стъпят на световния връх във време, в което България беше прохождаща на големите форуми. Бъдете здрава, щастлива и все така достойна българка“, обърна се Весела Лечева към Йорданка Благоева.

Благоева бе отличена и от Българския олимпийски комитет, Европейската и Българската федерации по лека атлетика, Националната спортна академия „Васил Левски“, Федерацията по аеробика, управата на град Монтана, където е родният й край и др. Йорданка Благоева дари на Музея на спорта плакета-сертификат, с който Международната атлетическа централа удостоверява през 1972 г. световния рекорд от 194 см.

Йорданка Благоева ще бъде гост в предаването "Извън играта" на 24 септември, събота от 16:30 ч. по БНТ 1!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
46 семейства от пострадалите в Богдан, Каравелово и Слатина са поискали настаняване от общината
46 семейства от пострадалите в Богдан, Каравелово и Слатина са поискали настаняване от общината
Откриха мъртви майка и син в Кюстендил
Откриха мъртви майка и син в Кюстендил